Marko Jakšić sa barikada: Kurtijeva policija sa dugim cevima je bukvalno svuda oko nas 1Foto: (1) FoNet/AP (2) Kossev

Situacija je mirna ali napeta i nimalo prijatna. Kurtijeva policija sa dugim cevima je bukvalno svuda oko nas. Da su njihove namere drugačije osim pružanja bezbednosti za sve građane može se videti kroz objave mnogih od njih na društvenim mrežama. Osim simbola dvoglavog orla kao najčešćeg, nacionalističke poruke koje ostavljaju na objavama su nešto što osim iritira običnog čoveka izaziva i dodatni strah – kaže za Danas pravnik Marko Jakšić sa severa Kosova.

U trenutku kada su barikade iznuđene da bi se koliko toliko spasili Kurtijevog ludila, napominje on, i skrenuli pažnju na težak položaj u koji nas je njegova politika vođena očiglednom mržnjom prema Srbima i Srbiji dovela, neverovatno je delovala jučerašnja reakcija međunarodne zajednice, koja je gorom osudila po svemu sudeći izmišljeni napad “topovskim udarom“ na patrolu EULEKS-a, koja je u noći ‘napada’ negde pre ponoći uočena vidno pijana kako kupuje dodatni alkohol.

– I odjednom je to strašnije od svega lošeg što Kurti radio stanovnicima Severa Kosova sve ovo vreme, npr. zabrana održavanja parlamentarnih izbora. Osim što je ogolila cinizam svih predstavnika međunarodne zajednice, ostrašćenost ambasada u Prištini, ta poruka dodatno plaši, jer očigledno nigde nema razumevanja za nepodnošljivu poziciju u kojoj se nalazimo – ističe Marko Jakšić.

Ostavljeni od svih, dodaje, Srbi sa Severa Kosova svakako nemaju drugu mogućnost nego da sa barikadama izdrže do ispunjenja uslova koje su postavili (puštanje na slobodu svih uhapšenih i povlačenje specijalne policije), i tu vidim vrlo jasnu odlučnost kod svojih prijatelja, kolega i članova porodice.

– Bez obzira na loše vremenske uslove prethodnih dana, na sve najave nasilnog uklanjanja barikada ili zahteve za njihovo uklanjanje, građani su tu na njima i ne odustaju. Teško se to može razumeti i videti iz toplih beogradskih stanova, ali je ovo borba za normalan i dostojanstven život, pa zato možda i najviše boli nerazumevanje onih koji bi najviše trebali da nas razumeju, naših sunarodnika severno od Brnjaka i Jarinja – opisuje situaciju na terenu sagovornik Danasa.

Svakako, ističe, sledi period neizvesnosti i velikih lomova u zavisnosti kako se priča oko barikada završi.

– Ako ne bude bilo razumevanja i stvarne podrške zvaničnog Beograda u vezi onoga što je Srbima sa Severa Kosova potrebno, osim pojačanog tihog egzodusa sa Severa Kosova možemo očekivati i neke veće lomove, koji će prekasno otrežnjujuće delovati na javnost u Srbiji. Mnogo stvari koje su dovele do ovakve situacije se mogu zameriti Vučiću, ali ove barikade ne. Barikade su iznuđene, postavljene su kao reakcija na niz hapšenja bez osnova, od kojih je poslednje lišavanje slobode bivšeg integrisanog policajca Pantića, samo zato što je bio radnik MUP-a pre toga, kao očigledna Kurtijeva osveta za napuštanje institucija. Nakon tih hapšenja svako od nas je zabrinut da može biti sledeći, i naravno da su barikade bile preostala jedina mogućnost da se skrene pažnja na naše probleme, Kurtijevu agresivnu opsesiju Severom i mržnju prema Srbima, jer očigledno međunarodna zajednica nije razumela ni napuštanje institucija. Po njihovim reakcijama očigledno da ne shvataju ni razloge za barikade, nažalost – zaključuje Marko Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari