Marko Jakšić za Danas: To što se nudi novim predlogom ZSO, manje je od onoga što je predviđao Briselski sporazum 1Foto: Kossev

„Najnoviji non pejper o osnivanju Zajednice srpskih opština je još jedan u nizu nepouzdanih i neproverenih dokumenata koji se pojavljuje poslednjih nedelja. Na prvo čitanje to je manje od onoga što je predviđeno ratifikovanim Prvim sporazumom iz Brisela, međunarodnim sporazumom, u Skupštini Kosova koji kao takav ima primat nad Ustavom. Prava glupost bi bila prihvatiti regulisanje ZSO zakonom“, kaže za Danas Marko Jakšić, pravnik i bivši saradnik Olivera Ivanovića.

Prema njegovim rečima i ovaj predlog kasni, jer stvari na terenu više nisu iste kao do 5. novembra ove godine i napuštanja institucija.

Jakšić smatra i da nema uslova za izbore i da je ovo požurivanje dvojca Kurti – Osmani, samo dodatno dolivanje ulja u već uzavrelo stanje na Severu Kosova.

„Trenutno rukovodstvo je uradilo sve da otera Severno Kosovo od ostatka Kosova i da ljude koji tu žive diskriminiše do te mere da su ključne aktivnosti vlade Kosova u ovom regionu safari posete ministra Svečlje. Zabrana vakcinacije, zabrana glasanja, baze elitnih specijalnih jedinica koje šikaniraju obične građane uključujući i prebijanje direktora NVO Aktiv, jednog od onih koji su najviše radili na pomirenju i integraciji u kosovsko društvo, do pitanja tablica. Nakon kojih po svemu sudeći sledi pitanje zdravstva i obrazovanja. Nimalo prijatna i nimalo laka vremena“, ocenjuje sagovornik Danasa.

Na pitanje može li se dogoditi da neizlazak Srba na izbore rezultiraju izborom Albanaca za gradonačelnike u srpskim opštinama, Jakšić odgovara je to više teoretsko pitanje .

„Možda je čak i nerealno, jer je pre toga 21. novembar, dan kada će po svemu sudeći i po svaku cenu Kurti krenuti sa primenom odluke o kažnjavanju vlasnika automobila sa KM tablicama. Za sada je ta isključivost i tvrdoglavost više nego dovoljna pretpostavka za mišljenje da izbora na Severu Kosova neće nikada biti. Svakako, u par narednih dana ćemo znati više o tome u kojem pravcu će se stvari odvijati, pa će možda i biti mogućnosti za analize eventualnog bojkota izbora na Severu Kosova i preuzimanju lokalnih samouprava od strane Albanaca, što će nas opet vratiti u neku kriznu situaciju“, napominje Jakšić.

On ocenjuje i da je stanje na Severu Kosova od dolaska Kurtija na vlast iz dana u dan pogoršava, i dodatno zaoštava svakim njegovim ekstremističkim potezom.

„Ove ljude ovde na Severu Kosova sve to sve više sabija u ćošak, tako da oni nemaju previše izbora. Ali sve to i vodi ka jedinom mogućem rešenju, a to je podela na Ibru“, zaključuje Marko Jakšić u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari