"Uslediće novi sukobi na terenu": Sagovornici Danasa o epilogu lokalnih izbora na severu KiM 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije može samo dovesti do produbljivanja krize“, kaže za Danas politikolog Ognjen Gogić, komentarišući odluku kosovske predsednice, Vjose Osmani, da za 18. decembar raspiše vanredne lokalne izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan.

Sagovornici Danasa smatraju i da će Srbi na Severu Kosova bojkotovati te izbore, čiji rezultati neće biti legitimni. Vanredne izbore na Kosovu je izazvala nova kriza sa tablicama, koja je kulminirala upravo izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Gogić kaže da je sa jedne strane, razumljivo da kosovske institucije nemaju opciju da ne preduzmu korake ka formiranju novih organa lokalne vlasti.

„Postoje zakonski definisani rokovi za održavanje izbora i institucije po službenoj dužnosti moraju da pokretnu odgovarajuće radnje. Sa druge strane, situacija na terenu je takva da izbore verovatno neće biti moguće organizovati na pravi način, kao ni da njihovi rezultati neće imati potpuni legitimitet“, napominje sagovornik Danasa.

Kako sada stoje stvari, napominje Gogić, Srbi na severu će bojkotovati izbore. To neće biti samo bojkot Srpske liste već opšti bojkot kome će se priključiti i druge opozicione grupe i sami građani iz srpske zajednice.

„Na izborima će možda učestvovati Albanci i Bošnjaci kojih u većem broju ima jedino u Severnoj Mitrovici. Rezultati izbora i novi organi vlasti koji se budu formirali nakon njih neće imati potrebni legitimitet. Srbi te organe neće prihvatiti, kao ni odluke koje oni budu donosili. To će dovesti do novih sukoba na terenu“, objašnjava politikolog.

Prema njegovim rečima pitanje je i da li će biti bezbednosnih i logističkih uslova da se izbori uopšte održe.

„Srbi verovatno neće ustupiti škole i druge ustanove u kojima bi glasanje moglo da se organizuje. Verovatno će biti i radikalnih grupa na terenu koje će građanima onemogućavati da pristupe biračkim mestima što stvara i rizik od nasilja i incidenata. Umesto raspisivanja izbora verovatno bi bilo najrazumnije da se započnu razgovori o formiranju neke prelazne ili privremene uprave na severu u kojoj bi pored predstavnika Srba i Albanaca ušli i predstavnici međunarodne zajednice“, zaključuje Gogić.

I bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović smatra da ne postoje uslovi za održavanje izbora.

„Dok god postoje tenzije i dok se Srbi ne vrate u institucije izbori se ne mogu održati. Sa ovakvom odlukom se stvaraju dodatne tenzije, koje ne vode do deeskalacije problema. Albanci mogu teoretski zauzeti mesta, ali ne verujem da to mogu da urade“, poručuje Bogdanović.

Za Milicu Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative smatra da je rok za raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u četiri opštine na severu KiM u skladu sa zakonom, ali ne i realnošću na terenu.

Prema Zakonu, izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja skupština opština, a moraju se održati 30 dana, odnosno, najkasnije 45 dana od raspuštanja.

„Sama odluka je nastavak pokušaja kosovskih centralnih institucija da se ponašaju kao da je sve normalno i većinsko stanovništvo uveravaju da sistem funkcioniše. Tenzije su već sada prevelike i dodatnih eskalacija može biti daleko pre 18. decembra. Ako do izbora, ipak, dođe, sasvim je moguće da će predstavnici lokalnih partija koji zastupaju albansku zajednicu, zameniti Srbe u ove četiri opštine“, objašnjava Andrić Rakić.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, nakon kosnultacija sa političkim strankama i odluke da će 18. decembra biti održani izbori zadužila je CIK da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora u ovim opštinama.

Osmani je takođe najavila da će se obratiti međunarodnim partnerima sa zahtevom za praćenje izbora i što veće međunarodno učešće u izbornom procesu.

Naglasila je da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere „kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osećali zaštićeno, sigurno i ostvarili svoja ustavna prava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari