Marko Oljača: Vučića spašava jedino saradnja sa opozicijom, što će se, nažalost, i desiti 1

Deveti maj obeležavamo u tamnoj senci rata u Ukrajini i novih globalnih podela, opterećeni posledicama pandemije izazvane novim virusom i narastajućom ekonomskom krizom ali i neprekinutim trendom rasta desnog ekstremizma u svetu, falsifikovanjem istorije, retrogradnim društvenim procesima u kojima propaganda, laž i šarlatanstvo zamenjuju odgovorno političko vođstvo, nauku i istinu, kaže u izjavi za danas Marko Oljača – predsednik društva „Koraci“.

Najavljujući sutrašnju tribinu ove organizacije povodom Dana pobede nad fašizmom „Antifašizam danas – ko nam krade pobedu“, sagovornik Danasa kaže da se „danas svi moramo zapitati šta se desilo sa antifašističkim nasleđem ne samo na prostoru bivše Jugoslavije i Evrope, već u celom svetu koji je do pre dvadeset godina makar deklarativno težio slobodi”.

– Umesto slobode, ophrvao nas je revizionizam. Evropa je svoju slobodarsku tradiciju u dobroj meri odbacila, a primat preuzima neo-postrasizam, u svojim prelaznim, hibridnim, ali jednako opasnim formama. Antifašizam nije samo sećanje na događaje iz Drugog svetskog rata, on je vrednosna pretpostavka utemeljivanja humanizma u osnovne strukture društva koje teži progresu – onih društava gde čovek može biti čovek bez obzira na lična etnička, religijska, socijalna ili fizička svojstava. Najopasnija posledica fašizma i nacizma nisu čak ni milioni mrtvih, već dehumanizacija čoveka. Sa dehumanizovanim čovekom možete činiti šta vam je volja, bez ikakvih posledica. Bez osnovnih vrednosnih konsolidacija nema ni srećnih društava“ – kaže Oljača.

Marko Oljača: Vučića spašava jedino saradnja sa opozicijom, što će se, nažalost, i desiti 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Kako dodaje, rat u Ukrajini je između ostalog posledica vrednosne nekoherentnosti.

– Ratuju i ginu pripadnici dva slovenska naroda, narodi koji su podneli ogromne žrtve u borbi protiv nacizma. Putin govori o „denacifikaciji Ukrajine“ koristeći notornu nacističku Bult und Boden ideologiju, planirajući da baš dvetog maja formalno objavi rat Ukrajini. Lideri Evrope cinculiraju, istina uvode sankcije, svakodnevno osuđuju agresiju Rusije, ali bez jasne strategije i dobre volje da suštinski pomognu Ukrajinu koja polako nestaje pred našim očima – štiteći svoje ekonomsko-finansijske interese. Nema fašizma bez kapitalizma, kao što nema slobode bez antifašizma. Za to vreme, Srbi neskloni jarmu ćute i većinski podržavaju despota živeći u lažnom uverenju o nekakvom bratstvu sa Rusima, o tome kako Putin štiti teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, dok na isti način, nelegalno jednoj suverenoj državi, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN radi isto ono što je nama radila NATO alijansa devedesetih – bez da ulazimo u tumačenje povoda i različitih konteksta“ – zaključuje Oljača.

Prema njegovim rećima, od predsednika Aleksandra Vučića ne treba ništa očekivati.

Marko Oljača: Vučića spašava jedino saradnja sa opozicijom, što će se, nažalost, i desiti 3

– On je politički i ljudski kameleon nakaradno vrednosno nasađen. Pragmatik bez skrupula. Predstavnici vlasti su duboko interesno povezani sa oligarhijom iz Rusije. Zbog toga se Vučić u početku kočoperio i „delio lekcije“ Evropi. Onda mu je Putin okrenuo leđa, sa evropljani počeli sa pritiscima, što ga je politički ugrozilo, pa je preko svojih tabloida hajkom krenuo na Putina. Verujem da je u predinfarktnom stanju. Rusija ga pustila niz vodu, Evropa ga hoće, jer mora ispuniti obećano, ali građani neće Evropu zahvaljujući kontinuiranoj kampanji protiv EU koju je vlast sprovodila, Kinezi su tradicionalno nezainteresovani, osim za investicije sa prljavim tehnologijama. Vučić je na političkoj ivici. Spasiti ga može jedino saradnja sa opozicijom, za šta mislim da će i desiti, naravno jedino i isključivo na štetu građana“ – zaključuje Marko Oljača.

Ko nam krade pobedu?

Na sutrašnjoj tribini povodom Dana pobede nad fašizmom „Antifašizam danas – ko nam krade pobedu“ govoriće Dino Mustafić, reditelj i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Lidija Dimkovska, makedonska književnica i teoretičarka književnosti, Varja Đukić, filmska i pozorišna glumica iz Crne Gore, Dubravka Stojanović, istoričarka, profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu i Aleksandra Bosnić Đurić, kulturološkinja i aktivistkinja iz Novog Sada. Glumica Ivana Milenović Popović će izvoditi delove predstave „Zagonetka revolucije“ Dah Teatra u režiji Dijane Milošević, a hor „Naša pesma“ će pevati partizanske pesme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari