Marko Savković: Tek nakon izbora će biti ispostavljeni jasni zahtevi i Beogradu i Prištini 1foto twitter

Nakon izbora, uslediće par godina sa istim političkim akterima, bez rizika od prevremenih izbora. I, tada će biti ispostavljena vrlo jasna očekivanja, koja će biti stavljena pred Beograd i Prištinu – komentariše za Danas Marko Savković, izvršni direktor Fondacije BFPE za odgovorno društvo, izostanak javno saopštenih konkretnih rezultata večeras okončanih poseta specijalnih predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Miroslava Lajčak i Gabrijela Eskobara, Kosovu i Srbiji.

Kako dodaje, Brisel, Vašington i Berlin će se međusobno razumeti i podržavati, a jedino bi nekakav ozbiljniji međunarodni potres, koji bi dodatno odvukao resurse od Balkana, mogao to da naruši.

– S tim da, naravno, mora negde biti i dalje prisutno obećanje nastavka evropskih integracija. Zato je važno i da se pokrenu i druge zemlje, a ne da imamo situaciju kao 2021. godine kada je samo Srbija, formalno, ostvarila napredak otvaranjem klastera – kaže sagovornik Danasa.

Marko Savković: Tek nakon izbora će biti ispostavljeni jasni zahtevi i Beogradu i Prištini 2

Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak izjavili su na večerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu da i Beograd i Priština moraju da sprovedu sve što je do sada dogovoreno u briselskom dijalogu i da obe strane znaju šta nisu ispunile.

Lajčak je rekao da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti shvataju koliko je dijalog važan i rekli su da će doći u Brisel kada budu pozvani, odnosno da je pitanje kada će, a ne da li će biti sastanak.

Kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, Gabrijel Eskobar je rekao da o tome dve strane moraju da se dogovore.

– Mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština. Mi nemamo viziju kako da to bude realizovano, do toga moraju da dođu dve strane – rekao je Eskobar.

Marko Savković: Tek nakon izbora će biti ispostavljeni jasni zahtevi i Beogradu i Prištini 3
Foto: RTS/ Printscreen

Potom je dodao da sve što je dogovoreno oko ZSO mora da bude sprovedeno i dodao da su on i Lajčak to jasno rekli u Prištini.

Podsetimo, Eskobar i Lajčak su pre jučerašnjeg dolaska u dvodnevnu posetu Srbiji, dva dana boravili na Kosovu.

– Mislim da je svaka poseta dvojice izaslanika-posrednika značajna. Čak i kada je posredi želja da se duh dijaloga podrži ili održi, kada postoji svest da teško može biti konkretnih dogovora u datim okolnostima – kaže Marko Savković.

Upitan o izveštavanju pojedinih medija da se na sto ponovo vratila tema o podeli Kosova, sagovornik Danasa kaže da ne vidi da se podela kao opcija „vraća“.

– Naprotiv, insistiranje na ZSO, naglašavanje da se o Zajednici treba i razgovarati, a ne da se ona samo ima uspostaviti, pokazuje svest posrednika da je ona centralna za ideju kompromisa. Tu se na neki način daje signal i Prištini, budite fleksibilniji, sedite za sto, hajde da vidimo kako da prilagodimo Zajednicu očekivanjima jedne i druge strane – kaže Marko Savković.

Marko Savković: Tek nakon izbora će biti ispostavljeni jasni zahtevi i Beogradu i Prištini 4
foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Na pitanje o organizovanju srpskih izbora na teritoriji Kosova, Lajčak je večeras rekao da EU i SAD veruju da svi građani treba da imaju mogućnost da učestvuju u demokratskim procesima i da treba postići „konsenzus o modalitetima“.

Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan, rekao je da je stav SAD da „svi građani u regionu treba slobodno i lako da glasaju bez obzira gde žive“.

Prema rečima Marka Savkovića, pitanje organizovanja izbora je ono koje nosi rizik dalje eskalacije – odnosno, dalju eroziju poverenja u Prištinu kod srpske zajednice.

Marko Savković: Tek nakon izbora će biti ispostavljeni jasni zahtevi i Beogradu i Prištini 5
Foto: Twitter/@albinkurti

Na kraju posete Srbiji, i Lajčak i Eskobar su ukazali da zajedničkom posetom Prištini i Beogradu šalju poruku jedinstva Vašingtona i Brisela i podrške SAD dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari