Kome je trebalo više hrabrosti - litijašima ili učesnicima Evroprajda: Kulturolog Marko Veličković o subotnjim dešavanjima 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Sloboda i pravo na okupljanje je juče ostvareno, jer su građani pritiskom na državu promenili njenu prvobitnu odluku da im se to pravo u potpunosti ukine – kaže za Danas kulturolog Marko Veličković.

Kako dodaje, zabrana Prajda je bila politička odluka a njena posledica je bila organizovanje dela javnosti na akciju kojom je ta odluka oborena.

To bi na duže staze trebalo da bude ohrabrenje i dokaz da građani i u ovim uslovima poseduju moć – smatra naš sagovornik.

– Jučerašnji Prajd sam doživeo kao pobedu ideje slobode i nenasilja. Bilo je potrebno mnogo više hrabrosti da se dođe na Prajd nego što je učesnicima litija trebalo hrabrosti da na ulici šire mržnju. Iako se očekivalo da će protest protiv Prajda biti masovniji od samog Prajda, desilo se potpuno suprotno. Jučerašnji Prajd je bio najmasovniji do sada. Osećam se zadovoljno i zahvalno svima nama koji smo juče branili pravo na slobodu i bezbednost svih gradjana i gradjanki u Srbiji – zaključuje Marko Veličković,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari