Bivšem predsedniku Finske Martiju Ahtisariju juče je u Oslu uručena Nobelova nagrada za mir. Dugogodišnji diplomata i mirovni posrednik Ahtisari (71) nagradu je primio u gradskoj kući Osla, u prisustvu oko 1.000 zvanica među kojima su bili i norveški kralj Harald i kraljica Sonja.

Nagrada, koja se sastoji od diplome, medalje i novčanog iznosa od 10 miliona švedskih kruna (1,23 miliona dolara), Ahtisariju je dodeljena u oktobru. Norveški Nobelov komitet tada je u obrazloženju naveo da je odlučio da laureat nagrade bude Ahtisari „zbog velikih napora koje je uložio u rešavanje međunarodnih konflikata, na više kontinenata i duže od tri decenije“, navodeći kao primer Ahtisarijevo zalaganje u rešavanju konflikata od Namibije i Aceha, do Kosova i Iraka.

Ahtisari je u Oslu izjavio da je nezavisnost Kosova nepovratan proces, uprkos protivljenju Srbije i njenih saveznika. U razgovoru s novinarima on je ponovio svoje gledište da je Kosovo nezavisno i da će tako i ostati i pozvao Srbiju da to prihvati.

Predsedavajući norveškog Nobelovog komiteta Ole Danbolt Mjos je izjavio da Marti Ahtisari jeste kontroverzan, ali da je Nobelovu nagradu zaslužio.

Kako prenose mediji, Mjos je ponovio da je Ahtisari nagradu dobio za tri stvari – za pregovore o nezavisnosti Namibije, za dogovor o autonomiji pokrajine Aće u Indoneziji i za napor u rešavanju kosovskog pitanja. „Taj njegov angažman jeste bio kontroverzan, ali je on uradio sve što je mogao. Imajte na umu da je nekoliko posrednika imalo samo jedan doprinos miru, a retko ko je imao nekoliko takvih kao Ahtisari – on je učestvovao i u pregovorima o Severnoj Irskoj, pokrenuo je inicijativu i u Iraku“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari