glasačka kutijafoto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović poručio je danas da je tvrdnja da u Loznici ima 16.000 birača više nego punoletnih stanovnika još jedan pokušaj obmane građana pred izbore i pokušaj stvaranja atmosfere da se sprema „izborna krađa“.

Martinović je, povodom navoda koalicije Nacionalno okupljanje, rekao da će nadležna ministarstva sve svoje poslove, uključujući i aktivnosti vezane za odgovarajuće izborne radnje, sprovoditi isključivo u skladu sa propisima.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je saopštilo da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku određena mesna nadležnost za upis birača, što se čini prema mestu prebivališta.

Birač koji ima boravište u inostranstvu upisuje se u spisak prema poslednjem prebivalištu pre odlaska, „odnosno prema poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja, s tim što se u birački spisak upisuju i podaci o njegovom boravištu u inostranstvu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se interno raseljeno lice upisuje u birački spisak prema mestu gde je prijavljeno, a svaka promena u biračkom spisku se obavlja na osnovu određenog rešenja.

Ministarstvo tvrdi da se broj upisanih građana u birački spisak, kako za celu teritoriju Srbije, tako i za Loznicu, ne može porediti sa brojem stanovnika iz popisa stanovništva.

Popis stanovništva predstavlja faktički broj građana, jer se radi po principu anketiranja građana koji su dostupni da daju podatke u trenutku popisa i na dobrovoljnoj je bazi. Jedinstveni birački spisak je evidencija svih punoletnih građana koji su državljani i imaju prebivalište u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari