Matija Bećković i Vuk Jeremić rade u saglasju sa Vučićem: Sagovornici Danasa o glasanju Srbije protiv Rusije u UN 1Foto: Printscreen/RTS

Glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kojim se podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje ruska aneksija sasvim je u skladu sa dosadašnjim stavovima Srbije u vezi sa ranijim glasanjem u GS UN kojim se osuđuje ruska agresija, saglasni su sagovornici Danasa, Duško Lopandić, bivši ambasador Srbije u Evropskoj uniji i Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Podsetimo, Srbija je sinoć, na Generalnoj skupštini UN glasala protiv Rusije, kada je bila protiv ruske inicijative da glasanje o rezoluciji kojom se osuđuje aneksiranje ukrajinskih regiona bude tajno.

Protiv tog predloga Rusije glasalo je ukupno 107 država, 13 zemalja je bilo uz Moskvu, dok je 39 bilo uzdržano.

– Ovo je u skladu i sa našim nacionalnim interesima. Šteta je, međutim, da Srbija nije pokazala istu konzistentnost i pristup kada je u pitanje usklađivanje sa politikom i merama EU prema Rusiji čime se nanosi šteta našem međunarodnom položaju, procesu evrointegracija i slici zemlje kao objektivnog zastupnika interesa manjih zemalja, boraca za poštovanje normi međunarodnog prava – kaže Duško Lopandić za Danas.

Prema rečima Sonje Biserko, ovo je četvrti put da je Srbija u UN glasala protiv Rusije.

– Srbija, međutim, još nije spremna da uvede sankcije Rusiji, zbog čega trpi kritike EU i Evropskog parlamenta. Neki čak traže da se za  Srbiju prekinu pristupi fondovima. Ne podražavajući to što je Rusija urušila integritet Ukrajine, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije podseća svet kako se ugrožava integritet Srbije. A, poznato je zašto on to radi, zato što od početka traži neku kompenzaciju u Bosni i Hercegovini za Kosovo – kaže naša sagovornica.

Istovremeno se ta priča spinuje, dodaje ona, i kako kaže „preko tih desnih partija“ i intelektualaca, o tome kako je Kosovo integralni deo Srbije i da je neophodna njegova reintegracija“.

– To je jedna stvar koja je nerealna i ogolila je tu grupu na čelu sa Matijom Bećkovićem i Vukom Jeremićem i ostalima… Oni to rade, verovatno, u dogovoru sa Vučićem, što odgovara i Rusiji jer ta država ima u interesu da održava status kvo, nekonsilidovan Balkan i da sprečava evrointegracije Sbije – ističe Biserko.

Kako dodaje, Vučić i dalje pokušava da napravi balans, iako je manevarski prostor „jako mali“.

– Oni su očekivali da će Rusija uspeti da razbije tu koheziju Evropske unije, međutim, pokazalo se sasvim suprotno. Svečešće po ispoljava zahtev i primećivanje da Srbija nije usaglašena sa spoljnom politikom EU. Vučić tu neće imati popust. Moguće je da uvesti neke delimične sankcije, a to će verovatno biti u saglasnosti sa Vladimirom Putinom. Međutim, on nema neki veliki izbor, ovo je istorijska raskrsnica za Srbiju. On ima mogućnost da napravi taj istorijski iskorak, ali trebalo bi imati u vidu da to njegovo okruženje, uklljučujući i njegovu porodicu i najbliže saradnike, koji na dnevnom nivou ponavljaju suprotno, dok njegovi mediji i dalje promovišu Rusiju kao pobednika ili žrtvu Zapada, ne vidi se da je on krenuo u neku vrstu pripreme za takav korak – zaključuje Sonja Biserko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari