Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je, ako Srbija uvede sankcije Rusiji, nemoguće zadržati politiku koja podrazumeva efikasno protivljenje članstvu Prištine u UN, i da to „veoma dobro znaju svi koji se zalažu za sankcije protiv Rusije“.

„Ne možete se pretvarati da ste istovremeno protiv nezavisnog ’Kosova’ i za uvođenje sankcija Rusiji. Neiskreni su oni koji to izgovaraju u istom dahu“, rekao je Jeremić televiziji N1, a prenosi u saopštenju Narodna stranka.

Jeremić je rekao da je „trgovina ’Kosovo’ u UN, a Srbija u EU“ neprihvatljiva i vrednosno i bezbednosno, kao i da je nemoguće da Srbija „trguje glasovima Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN“.

„Rusija i Kina sigurno neće dozvoliti Srbiji da trguje njihovim glasom, nego će reći ’ako ste već spremni da trgujete – nećemo vam dozvoliti da vi trgujete našim glasom, nego ćemo to mi da radimo’. Sada je njihovo opredeljenje da će uraditi ono što Srbija traži i zato smo zahtevali od Vučića da se pošalju pisma u Moskvu i Peking kojima se to formalizuje. Ovo je trenutak kada bi trebalo zacementirati ruski i kineski položaj, a ne da šaljemo poruku da smo spremni da trgujemo njihovim glasom i svojom teritorijom“, rekao je Jeremić.

„Odnosi u svetu su danas takvi da jednom broju velikih igrača odgovara da blokiraju ’Kosovo’ u UN i to bi trebalo iskoristiti, a ne kockati se s tim“, dodao je Jeremić.

Upitan o ponovnom glasanju Srbije protiv Rusije u UN, Jeremić je podsetio da je Narodna stranka u parlamentu predlagala da Srbija u UN podnese rezoluciju o zaštiti suvereniteta i teritorijalne celovitosti svih država članica Svetske organizacije.

„Da se istog dana glasalo o rezoluciji Srbije kada i Ukrajine, naša rezolucija bi takođe prošla i za nju bi možda glasali i oni koji su priznali samoproglašeno ’Kosovo’. Sada se vidi koliko je članstvo Prištine u UN važna tema“, rekao je Jeremić.

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine UN, naveo je da velike sile mogu da se ponašaju nekonzistentno kada im je to u interesu, ali da male države moraju da pažljivo prate kako se veliki ponašaju i da s tim u vezi čine aktivne diplomatske korake.

„Naravno da Rusija može da primeni jedan standard ovde, a drugi tamo. Može Amerika da lamentira nad činjenicom da je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu i da se to desilo bez odlike SB UN, ali šta su onda američka invazija na Irak ili napad na Libiju“, rekao je Jeremić.

Upitan o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, Jeremić je odgovorio da je taj izveštaj pokazao da EU u ovom trenutku od Srbije posebno ne zanima ništa drugo osim da se priključi sankcijama protiv Rusije i da se ubrza pitanje rešavanja statusa Kosova i Metohije, kao i da Evropa za sada nema ozbiljne namere kada je reč o integraciji Srbije i Zapadnog Balkana.

„Nesrećan sam kada pročitam izveštaj Evropske komisije, naročito način na koji se pominje slučaj uzbunjivača iz ’Krušika’ Aleksandra Obradovića. Proces protiv njega je gurnut u fioku, njegov život je gurnut u fioku, a u izveštaju je pomenut tek blago i to na način koji se ne može porediti sa rečnikom koji je upotrebljen u vezi sa sankcijama Rusiji i ubrzanjem kosovskog procesa“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da „režim u Srbiji odgovara Briselu“ i da je „faraon tog režima Aleksandar Vučić rado viđen gost s kojim se slikaju i peku ćevape“.

„Drže ga kao na tacni, bez obzira što nema napretka na evropskom putu. Malo im smeta što nije uveo sankcije Rusiji, a kada bi se to dogodilo, izveštaj Evropske komisije bi bio divan, bajan i sjajan i dolazili bi u Beograd tri puta mesečno da peku ćevape sa Vulićem, dok bi Aleksandar Obradović i dalje čamio u fioci. Takav odnos je neprihvatljiv“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da od „evropskog puta Srbije nema ništa dok je Vučić na vlasti“ i da Srbija na tom putu „vozi unazad ili u najboljem slučaju stoji“.

„Pominje se hitnost ulaska Srbije u EU ako bi bilo rešeno pitanje Kosova i Metohije, a hitnost je 2033. godina, pa se postavlja pitanje šta znači hitno, da li deset godina ili nešto kraće. Takvu hitnost bi trebalo posmatrati sa zrnom soli“, rekao je Jeremić.

Na pitanje o Deklaraciji o reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije, koju je podržala i Narodna stranka, Jeremić je odgovorio da je vraćanje u ustavno-pravni poredak Srbije tek poslednji korak u dugom procesu do kojeg može doći isključivo mirnim putem, to jest pregovorima, a ne ratom, i da bi prvi korak morao biti „zalivanje cementa na bilo kakvu međunarodnu afirmaciju samoproglašenog Kosova kao nezavisne države“.

„Moraju da shvate da nikada neće postati međunarodno priznata država i da su im trajno zatvorena vrata za međunarodnu afirmaciju“, rekao je Jeremić.

Na pitanje o eventualnoj koaliciji sa strankama koje su podržale tu deklaraciju, Jeremić je odgovorio da Narodna stranka sa tim organizacijama deli mišljenje o Kosovu i Metohiji, a da u parlamentu trenutno najbliže sarađuje sa Demokratskom strankom i zelenima, i dodao da se o mogućim koalicijama razgovara tek kada dođu izbori.

„Ja ne znam kada će biti izbori, nisam sedeo kod Vučića na kanabetu, o izborima pitajte Vučića ili Dragana Đilasa. Ne razgovaramo ni sa kim o koalicijama, jer trenutno ne razgovaramo o izborima“, zaključio je Jeremić, prenosi NS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari