Mediji: Palmer lobirao za interese Rio Tinta 1Foto: EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Metju Palmer, specijalni predstavnik za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini koji ima maratonske sastanke sa političkim liderima, u Srbiji je sredinom godine lobirao je za interese anglo-australijskog rudarskog giganta Rio Tinto, piše danas Klix.ba.

Palmerovo zanimanje za eksploataciju ove vredne rude može biti njegov lični interes, ali i državni, zemlje koju zastupa, a zanimljivo je da njegove „fakultativne“ aktivnosti nisu preneli mediji u BiH, dodaje portal.

Kako piše portal Balkan Insight, nekoliko opozicionih lidera u Srbiji javno je reklo da je Metju Palmer sugerisao tokom sastanka u junu da Rio Tinto nije tema na kojoj bi trebalo rušiti vladu.

BIRN je Palmeru uputio pitanja o ovom sastanku, ali odgovor nije dobio.

Rio Tinto je još 2004. godine, istražujući oblast Zapadne Srbije, otkrio novu rudu „jadarit“, kombinaciju litijuma i bora, koja je kao novi element priznata i zavedena 2006. godine.

Litijum je važan kao osnovna komponenta za proizvodnju baterija za mobilne telefone, laptopove, električne automobile i druge uređaje široke potrošnje.

Više ekoloških organizacija, međutim, krajem prošle godine počelo je da se buni i traži odgovore od kompanije Rio Tinto o tome kako će iskopavanje ove rude uticati na životnu sredinu u okolini Loznice, u Zapadnoj Srbiji, gde se planira otvaranje rudnika za preradu jadarita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari