Mediji: Vlada danas upućuje zahtev Kforu za vraćanje srpske Vojske na Kosovo 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Vlada Srbije danas će, sa sednice u Palati „Srbija“, kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić, uputiti komandi međunarodne vojne misije na Kosovu zahtev o povratku srpskih snaga bezbednosti na KiM, pišu Novosti.

Prema pisanju medija, seednica vlade na kojoj će se razgovarati o zahtevu biće održana večeras u 20 sati. Posle sednice Vlade, najavljeno je obraćanje predsednika Srbije u 21 sat.

Novosti navode da će biti upućen dokument čije je ključne detalje objavio u ponedeljak, a da Srbija ima apsolutno pravo da uputi takav zahtev imajući u vidu da ni Kfor ni Euleks nisu mnogo učinili u zaštiti srpskog naroda na KiM.

Odredba Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja se tiče povratka srpskih bezbednosnih snaga je tako formulisana da iz nje proizilazi obaveza Kfora da omogući dolazak srpske vojske i policije na KiM.

Proteklih dana su se protiv ove ideje Srbije izjasnili šefica nemačke diplomatije Analena Berbok i izaslanik predsednika SAD Gabrijel Eskobar, čime se direktno krše norme međunarodnog prava i Ujedinjenih nacija, navode Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari