Međak: Dok Brnabić grli Fon der Lajen, iz Bundestaga se čuje i da Srbija sa SNS neće u EU 1foto FoNet_Milica_Vučković

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak kaže da Ursula fon der Lajen neće vršiti pritisak na Srbiju, osvrćući se na „prijateljski zagrljaj“ predsednice Evropske komisije i Ane Brnabić u Bukureštu, koji šalje poruku „mi imamo saradnju“.

Međak kaže da je predsednica Narodne skupštine Srbije bila jedina koja „kao predsednik Srpske napredne stranke nije govorila na sastanku Evropske narodne partije… „Ona je otišla tamo po taj zagrljaj, i taj zagrljaj je ono što se nama šalje ovde, ‘mi imamo saradnju’“, kaže sagovornik N1, a takođe dodaje i posetu Aleksandra Vučića Parizu, koja šalje istu poruku.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji kaže da jedini način izlaska iz situacije, u kojoj se Srbija nalazi, jeste posredovanje sa strane, ali da se to neće menjati dok „sa druge strane sedi Evropska narodna partija iz 2019. godine koja podržava SNS sve vreme“. Kako navodi, Lajen vodi politiku stabilokratije koju je vodila i Angela Merkel, te smatra da do većih pritisaka na Srbiju neće doći.

Govoreći o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, Međak se osvrnuo i na izjavu predsednika spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihaela Rota, koji je rekao da Srbija sa Srpskom naprednom strankom neće u EU. „Tako eksplicitnu izjavu ja u životu nisam video, a oni su tako rekli, što znači da je SPD na vlasti… Od toga nema ništa“, objašnjava on za N1.

„U Klasteru 4 nuklearna energija zabranjena“

Osvrćući se na korišćenje nuklearne energije, pominje pregovaračku poziciju, po osnovu koje su otvoreni pregovori u Klasteru 4, gde je ekspliticno rečeno da je, kako on navodi, nuklearna energija zabranjena.

„Zabranjena od 89. godine… Od decembra 2021. godine do aprila 2024. idemo u nuklearke, to za 180 stepeni promena energetske politike. Naša pregovaračka pozicija, koju smo dali EU ne vredi ništa, to mogu da bace u đubre“, kaže Međak.

Takođe je i prokomentarisao nabavku borbenih aviona „rafal“ i navode da će do potpisivanja ugovora doći za dva meseca, podsećajući da je i Milošević potpisivao ugovore 1998. godine o kupovini „Airbus“ aviona, pa te avione nikada nismo videli. Pita se da li moguće kao partnera videti nekoga ko se usred rata sastaje sa ministrom spoljnih poslova Rusije ili zemlji koja se nalazi „na lestvici demokratije po padu negde između Talibana i Venecuele“.

Međak dodaje da bez uvođenja sankcija Rusiji, vladavine prava, slobode medija i rešavanja pitanja Kosova nema članstvo u EU.

Objašnjava da je našem rukovodstvu jedino bitno da ima međunarodni legitimitet i da su evropske institucije jedina stvar koja deli Lukašenkove percepcije. „Rukovodstvo naše ne sme da objavi izlazak iz evropskih integracija, jer tog momenta svi oni koji hoće da im pomognu u EU, ti gube tlo pod nogama, i ne mogu da im pomognu apsolutno ništa“, kaže on za N1.

Međak je u tom smislu pomenuo i navode o napuštanju Saveta Evrope i uvođenje smrtne kazne, navodeći da je to „ono što narod želi da čuje“. Sa jedne strane, kako kaže, SE je Srbiji uslov za ulazak u Evropsku uniju, a pošto članstvo u savetu podrazumeva poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, uvođenje smrtne kazne bi značilo napuštanje Saveta Evrope.

Na pitanje da li će „nova Evropska komisija“ promeniti stabilokratski stav prema Srbiji, on kaže da to zavisi od toga ko će doći na poziciju predsednika ovog tela, kao i ko će biti Evropski komesar za proširenje, jer proširenje postaje najbitnija politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari