"Međunarodna zajednica da zapreti Srbiji": Kosovski profesor o rešenju krize na severu KiM 1foto: Printscreen/Koha

Profesor pravnih poslova Mazlum Baraliju izjavio je da bi međunarodna zajednica trebalo da ima preteći pristup Srbiji, kako bi, kako je rekao, pogurala kosovske Srbe da učestvuju na predstojećim izborima u severnim opštinama, prenosi prištinska Koha.

Prema Baralijevim rečima, Evropska unija je obavezala Srbiju da podrži lokalne Srbe za učešće naizborima 23. aprila, ali se, kako je rekao,         dogodilo suprotno.

„EU se u ime Srbije obavezala i obećala da će na izborima koji će biti održani biti dovoljna i potpuna izlaznost Srpske liste i srpske zajednice. Ali to se nije dogodilo, pozvao je Aleksandar Vučić, zapretio da neće otići. Vlada treba da sedne sa međunarodnom zajednicom jer ona jedina može da izvrši pritisak i da utiče na Beograd. Nikakva garancija ove vlade ne daje joj odugovlačenje. Ovaj put je periferniji i neizvesniji“, izjavio je on.

Baraliju je rekao da Vlada Kosova treba da ima strateški plan kako da podstakne lokalne Srbe da učestvuju na predstojećim izborima, i dodao da bi saradnja sa međunarodnom zajednicom u tom procesu trebalo da bude tesna. Smatra da bi međunarodna zajednica trebalo pretnjama sankcijama da natera Srbiju da podrži izlazak na izbore kosovskih Srba.

„Srbija ima druge ciljeve, ova Vlada treba da ima bolju strategiju i da razume modalitete i sprovodi ih i nađe adrese”.

On je dodao da Srbija ima za cilj da odloži dijalog i zadrži napetu situaciju na severu Kosova. Baraliju je naglasio da situacija na severu nije napeta od strane lokalnih Srba, već od pritisaka Beograda.

Povodom mera koje je Evropska unija odlučila za Kosovo, Baraliju je rekao da su one teške, jer prema njegovim rečima obuhvataju oblasti ekonomije i politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari