Mekalister: EU opredeljena za prijem novih članica 1Foto: www.mc.rs

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas u Beogradu da je Evropska unija i dalje opredeljena za prijem novih članica, što se posebno odnosi na šest zemalja Zapadnog Balkana.

Građani Srbije u Nišu, Svilajncu, Novom Pazaru, Novom Sadu ne žele da slušaju o otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU, već šta to znači za svakog od njih, rekao je Mekalister, uz konstataciju da je politika proširenja Unije donela njenim članicama slobodu, bezbednost i ekonomski prosperitet, što je i perspektiva Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Beograd trudi da nađe zajednički imenitelj sa članicama Evropske unije, ali da se taj zajednički imenitelj ponekad različito shvata.

Srbija neće menjati strateški cilj – članstvo u EU, što podrazumeva usklađivanje našeg zakonodavstva i sistema vrednosti, a u narednim godinama nas čeka i postepeno usklađivanje spoljne politike, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalsterom.

Ali, dodao je on, Beograd mora da vodi računa o nacionalnom interesu što se tiče zemalja važnih za državni integritet Srbije i rešenje pitanja u kojima nema podršku Brisela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari