Mekalister: Srbija i Crna Gora prednjače u evrointegracijama 1Foto: Medija centar

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije izbalansiran i da s pravom ukazuje da Srbija, zajedno sa Crnom Gorom, prednjači u evrointegracijama, ali je dodao da za Srbiju reforme u oblasti vladavine prava ostaju prioritetan zadatak.

On je u intervjuu za Juropijen vestern Balkans pohvalio važne ekonomske reforme koje je sprovela Vlada Srbije i istakao da Srbija i Kosovo moraju suštinski da unaprede dijalog.

Komentarišući navode iz izveštaja da u Srbiji nije ostvaren napredak u medijskim slobodama, Mekalister je rekao da je to veoma jasno obrazloženo, a potvrđeno je i u izveštaju Reportera bez granica, gde je Srbija nazadovala za deset pozicija.

Govoreći o nezadovoljstvu Srbije delom izveštaja koji se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom, Mekalister je kazao da je neophodno brzo sklapanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma, jer je to ključno za napredak Srbije i Kosova na evropskom putu.

Bez suštinske normalizacije odnosa Srbije i Kosova ne može biti trajne stabilizacije regiona, ocenio je Mekalister.

Na pitanje kako komentariše stav francuskog predsednika Emanuela Makrona da proširenje Evropske unije treba da sačeka da se ona reformiše, Mekalister je rekao da je tačno da među članicama postoji šroki konsenzus da Unija mora da postane snažnija i čvršća pre nego što se na kraju proširi.

Uprkos tome, ubeđen sam da reformisanje EU i proces proširenja nisu međusobno suprotstavljeni i mogu da idu ruku pod ruku, a šestorka sa zapadnog Balkana ima jasnu i čvrstu evropsku perspektivu, ukazao je Mekalister.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari