Mekalister: Srbija napredovala, ali je čeka još mnogo posla 1Foto: PETER STEFFEN/EPA

Potpuno nezavisni mediji su elementarni deo jedne demokratije, podseća izvestilac EP Dejvid Mekalister pred novu posetu Srbiji. Po njemu, članstva u EU nema bez zatvaranja svih poglavlja.

Kako piše Dojče Vele, Mekalister za najavljene razgovore sa delom opozicije kaže da je to deo njegovog posla. Po njegovim rečima, unutrašnji dijalog o Kosovu bi bio dobar po Srbiju.

„Koliko god da hvalim Srbiju za dosadašnje uspehe, kaže Mekalister, uvek ukazujem, a to se detaljno vidi u mojim izveštajima, da još uvek mnogo ima da se radi, posebno u pogledu pravne države, borbe protiv korupcije, daljih neophodnih reformi, a ukazujem i da medijske slobode imaju veoma veliku vrednost, da su potpuno nezavisni mediji deo jedne evropske demokratije. U mojoj domovini Nemačkoj se ne nazivaju mediji uzaludno četvrtom granom vlasti. Oni su elementarni za funkcionalnu demokratiju“, kaže izvestilac EP.

Mekalister kaže za Dojče Vele, da je Srbija ostvarila vidljive napretke u evrointegracijama i nada se otvaranju dodatnih poglavlja u pregovorima.

„Srbija je pošla putem ka Evropskoj uniji, što nije jednostavan put, to znaju i u Srbiji. Na mene ostavlja utisak kako se srpska Vlada i velika većina u srpskom Parlamentu odnose prema tom zadatku. Srbija je činila vidljive napretke poslednjih godina što se vidi i po tome da je otvoreno 10 od 35 pregovaračkih poglavlja. Želeo bih da se ove godine otvore dodatna poglavlja, ali o tome mora da odluči Evropski savet. Pozitivno gledam na ekonomski razvoj u Srbiji, na politiku finansijske stabilnosti kao i na jasnu privrženost srpske Vlade politici regionalne stabilnosti i dobrosusedskim odnosima“, ističe Mekalister i dodaje da je ostalo još puno posla.

„Da li će nova poglavlja moći da budu otvorena zavisi od toga da li Srbija dalje kontinuirano sprovodi neophodne reforme. Svih 35 poglavlja su na kraju jednako važna, jer na posletku zemlja mora ispuniti sve uslove kako bi postala članica EU.

Jasno je međutim da EU stavlja posebno težište na napretke u poglavljima 23 i 24, dakle vladavini prava, kao i u poglavlju 35, naime normalizaciji odnosa sa Kosovom“, dodaje.

Dve posete Srbiji u kratkom razmaku objašnjava time da veoma ceni ljude i zemlju.

„U delatnost izvestioca, prema mom mišljenju, spada i redovno obaveštavanje o aktuelnim prilikama na licu mesta. Mislim da sam više od deset puta bio u Srbiji od kada sam izvestilac. Nažalost u prvim mesecima ove godine nisam imao vremena, pa sada dolazim dva puta u kratkom roku u Beograd. Tamo uvek rado odlazim jer veoma cenim zemlju Srbiju i ljude“, kaže izvestilac EP.

Poglavlja 23 i 24 će biti zatvorena na kraju pregovora

Prema njegovim rečima, za članstvo u EU, neophodno je ispuniti svih 35 poglavlja, a poglavlja 23 i 24 sa Srbijom će biti zatvoreni na kraju pregovora.

„Moraju se ispuniti svi pravni, politički i privredni uslovi kako bi se postalo članica EU. Mora se zatvoriti svih 35 poglavlja, dakle na kraju su svi preduslovi jednako važni. Pregovarački okvir sa Srbijom se međutim izričito koncentriše na poglavlja 23 i 24, kao i poboljšanje odnosa sa Kosovom u poglavlju 35, a ta poglavlja su rano otvorena kako bi ostalo što više vremena za sprovođenje neophodnih političkih odluka i donošenje zakona. Ta poglavlja će biti zatvorena na kraju razgovora“, objašnjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari