Mekalistera raduje rešenje problema 1Dejvid Mekalister Foto: PETER STEFFEN/EPA

Izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je danas da je zatezanje odnosa između Makedonije i Srbije iznenadilo Evropsku uniju, ali da raduje što su Skoplje i Beograd pronašli izlaz diplomatskim putem.

Diskutovali smo o nedavnim kontroverzama između Srbije i Makedonije, u četvrtak sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Rečeno mi je da je konflikt, ako ćemo ga tako nazvati, rešen, izjavio je Mekalister Radiju Slobodna Evropa.

Na pitanje koje je bilo Dačićevo objašnjenje, Mekalister je odgovorio da ne može da govori o detaljima razgovora, jer je bio „poverljiv“.

Očigledno je da je Srbija bila razočarana određenim akcijama Makedonije protiv srpskih diplomata. Mislim da su sada razjasnili situaciju, da su obe strane promenile mišljenje i nadam se da se nešto poput toga neće događati ponovo, rekao je Mekalister.

On je poručio da EU želi dobre odnose između država u ovom delu Evrope, zbog čega je „vrlo uključena i podržava dobrosusedske odnose, regionalnu saradnju, pomirenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari