Merkel i Vučić ponovili prazne floskule o nastavku reformi 1foto FoNet/Kabinet predsednika Srbije

Ništa neočekivano nismo čuli na konferenciji za štampu Merkel i Vučića, kaže za Danasov portal Aleksandar Ivković, autor i analitičar portala European Western Balkans.

Naš sagovornik tako komentariše poruke koje su u zajedničkom obraćanju medijima poslali nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On dodaje: ”Ja, pre svega, nemam utisak da je Angela Merkel poslednjih nekoliko godina uticala na političke prilike u Srbiji i regionu na način na koji je to možda bio slučaj ranije. Prema tome, ni ova poseta neće mnogo toga promeniti.

– Pod ovim nedostatkom uticaja pre svega podrazumevam da je kancelarka Merkel pustila da stvari koje se tiču pogoršavanja stanja vladavine prava i demokratije u Srbiji i nekim drugim zemljama u regionu, kao i usporavanje i kočenje evropskih integracija, idu svojim tokom. Iako mi se na osnovu njenih političke biografije ne čini da je ona lično preferirala te trendove, nije uradila ništa da ih spreči, a istovremeno je održala dobre političke odnose sa liderima regiona, i time značajno doprinela politici „stabilokratije“. Tako da su i najnoviji govori o nastavku reformi u oblasti vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa i slično, bojim se, prazne reči, smatra Ivković.

Prema njegovom mišljenju, “za ovaj pristup Srbiji i regionu Angela Merkel se odlučila jer je, pre svega od predsednika Vučića, dobijala ono što je on sam pobrojao večeras: mir u regionu, saradnju povodom migracija, produbljivanje ekonomskih veza Srbije i regiona sa Nemačkom i EU”.

– To sigurno nije ispalo onako uspešno kako se ona nadala – pitanja Kosova i Bosne i Hercegovina nisu rešena, u Srbiji se vide uticaji i neevropskih aktera – ali bilo je dovoljno da ne mora da se okreće protiv Vučića. Čini mi se da ovom posetom ona tu politiku ostavlja u zaveštanje svojim naslednicima I mislim da će oni, ako to budu ili Olaf Šolc ili Armin Lašet, što sada izgleda izvesno, nju i nastaviti, naglašava Ivković.

Naš sagovornik konstatuje da je jedini zanimljiv momenat bio  iskazivanje blage rezerve kancelarke prema inicijativi „Otvoreni Balkan“ i njeno jasno preferiranje Regionalnog ekonomskog tržišta u okviru Berlinskog procesa, što je i očekivano.

-Međutim, ne izgleda kao da je to trenutno izvor ozbiljnijih nesuglasica na relaciji Beograd-Berlin, zaključuje Aleksandar Ivković.

Govoreći na istu temu, Natan Albahari, međunarodni sekretar i član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, navodi za Danasov portal:”Ponovo smo imali priliku da čujemo mnogo ispraznih floskula sa obe strane o procesima koji traju već decenijama, dok je suština da Srbija neće ući u Evropsku uniju dok ne reši oblast pravosuđa, vladavine prava i slobode medija mogla tek da se nasluti iz pominjanja „Berlinskog procesa“”.

-Možda smo, ipak, naivno očekivali da se Angela Merkel na kraju svog mandata seti vrednosti na kojima je napravljena EU, jer je čitavu svoju vladavinu na Balkanu kroz SNS i druge partnere gradila odnose isključivo na principima stabilokratije i ekonomije. Da su neke promene ipak na vidiku govori nam to da je drugi štićenik Merkel i njene partije CDU, ujedno i najbolji evropski prijatelj Aleksandra Vučića, mađarski autokrata Viktor Orban, konačno izbačen iz Evropske narodne partije, i dobija sve više sankcija od EU. Posle izbora u Nemačkoj, i verovatnog dolaska na vlast socijalista i Zelenih, ista sudbina očekuje i Aleksandra Vučić koji je i sam dobro primetio da ga plaši odlazak kancelarke, konstatuje Albahari.

Vučić se na Instagramu zahvalio Merkel na doprinosu stabilnosti u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se večeras nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na njenom doprinosu stabilnosti u regionu.

„Hvala, ne samo u ime Srbije i lično ime, već hvala u ime svih ljudi iz našeg regiona koji poslednjih decenija ne učestvuju u ratovima, ne razmišljaju o njima, već samo o ekonomskom napretku. To nikada ne bi bilo moguće bez Vašeg teškog rada i ogromnog doprinosa“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

On je dodao i da je Merkel uvek dobrodošla u Srbiju, jer „mi svoje prijatelje nikada ne zaboravljamo.

Nemačka kancelarka Merkel boravi u Srbiji u sklopu oproštajne posete Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari