Merkelova i Makron žele da daju novi zamah dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron žele da daju novi zamah procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova koji se odvija pod okriljem Evropske unije, saopšteno je Pobedi iz kabineta savezne kancelarke Angele Merkel, prenosi portal CDM.

Nemačka i Francuska bile su domaćini Samita balkanske šestorke i EU koji je prošle nedelje održan u Berlinu, a na kojem se razgovaralo o nastavku dijaloga Kosova i Srbije.

Na pitanje da li to što su se Nemačka i Francuska direktno uključile u rešavanje kosovskog problema znači da ove zemlje nisu zadovoljne učinkom Evopske unije, portparol savezne vlade kaže da obe zemlje podržavaju nastavak dijaloga.

“Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Emanuel Makron izrazili su punu podršku dijalogu o normalizaciji između Srbije i Kosova. Oni žele da daju novi zamah procesu koji se odvija pod okriljem Evropske unije”, saopštili su Pobjedi iz nemačke vlade.

Upitani da prokomentarišu izjavu portparolke EU Maje Kocijančič da šefica evropske diplomatije Federika Mogerini ostaje jedini posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, iz nemačke vlade ponavljaju da sarađuju sa Briselom.

“Kao što je navedeno, i predsednik Makron i kancelarka Merkel u potpunosti podržavaju proces normalizacije uz pomoć Evropske unije”, kratko su zaključili iz Vlade Nemačke.

Podgorički dnevnik podseća da su Merkel i Makron preuzeli inicijativu na Zapadnom Balkanu u trenutku kada se u Evropi u drugoj polovini maja spremaju izbori zbog kojih je kapacitet briselskih institucija značajno smanjen.

Na prošlonedeljnom samitu u Berlinu lideri Zapadnog Balkana su, prema rečima Merkel, razgovarali o tome kako da se pitanje odnosa Srbije i Kosova pokrene sa mrtve tačke.

Samit, rekla je nemačka kancelarka, nije bio zamena za Berlinski proces, niti za pristupne pregovore, već dobra prilika da se razmene mišljenja o situaciji u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari