Meta u Medveđi: Nova epoha odnosa i saradnje 1Foto: Ilir Meta /Facebook

Predsednik Albanije Ilir Meta rekao je danas u Medveđi da je „jako zadovoljam što može da pošalje poruku o zajedničkom radu i saradnji.

„Mi se nalazimo u novoj epohi odnosa i saradnje između Srbije i Albanije i naroda u jednoj i drugoj državi“, rekao je Meta.

On je dodao da „zajednička saradnja uvek vodi dalje“.

Meta je rekao da je zadovoljan načinom na koji su ga u Medveđi dočekale lokalne vlasti i predstavnici države Srbije kao i zbog predstojećih razgovora sa odbornicima , rukovodstvom opštine i koordinacionog tela i predstsavnicima albanske dijaspore.

Predsednik Albanije rekao je i da „nije mnogo bitno,, kako se kvalifikuje njegov dolazak“, odgovarajući na pitanje FoNeta zašto je ova njegova poseta privatna.

„Ja sam za sutra pozvan u Gnjillane i zato sam mislio da posetim Medveđu danas, mesto koje sam odavno želeo da posetim ali uslovi tada nisu bili baš dobri „, rekao je Meta i dodao da je prvi put u Medveđi.

„Ovde smo da damo jasnu poruku o saradnji. Teme će biti različite i slobodne. Najvažnije je da pošaljemo dobru poruku. Lokalna samouprva može mnogo da uradi na razvoju boljih uslova za svoje građane“, rekao je Meta.

On je pozvao predsednika opštine Medveđa da dođe u Tiranu da bi razgovarali o daljoj saradnji.

„Sigurno ćemo razgovarati o sportu i kulturi. Ja sam i iz svog rodnog mesta doneo rakiju a čuo sam da i ovde imaju dobru rakiju. Verujem da ćemo imati zdravicu za bolju saradnju. Cilj mog dolaska ovde je sa ojačamo put ka Evropi“, rekao je Meta.

On je u pratnji predsednika koordinacionog tela Zorana Stankovića i predsednika opštine Nebojše Arsića obišao gejzer u Sijarinjskoj banji.

U nezvaničnom razgovoru rekao i da je dobro što sve veći broj građana iz Srbije letuje u Albaniji.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju Zoran Stanković rekao je  u Sijarinskoj Banji da je poseta  Mete digovorena na najvišem nivou i da ona ima za cilj da se pokaže kako Srbi i Albanci i drugi sa ovih prostora mogu da žive bez problema.

„Oni će u jednoj nezvaničnoj poseti, u koju su došli bez ikakvih obeležja, pokazati da se radi o.prijateljskoj poseti koja ima za cilj da ljudi koji žive u ovoj opštini imaju dobrobit od nje“, rekao je StankoviĆ.

On je rekao da će sa predsednikom Albanije razgovarati o udžbenicima na albanskom jeziku.

StankoviĆ je podsetio da je ranije potpisan sporazum sa predsednikom Nacionalnog veća Albanaca o 35 udžbenika na albanskom ali i o upotrebi simbola na albanskom jeziku ali da to još nije realizovano.

„Mi smo teažili od predstavnika Albanije da predlože izgled grba i zastave za svoju zajednicu, koje bi slobodno isticala i što je u skladu sa zakonom, ali oni još nisu dali svoje predloge“ rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari