“Mi ne znamo da li postoji život posle smrti, ali znamo da postoji život posle politike i to ćemo uskoro pokazati Bošku Ničiću i njegovoj sviti”: Održan drugi protest u Zaječaru 1Foto: M. S. / Danas

Nekoliko stotina Zaječaraca okupilo se danas, po kišovitom vremenu, na Trg Nikole Pašića, a zatim prošetalo do Gradske uprave, gde su ponovili zahteve – raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, ostavke svih gradskih funkcionera, kao i poništavanje svih štetnih ugovora.

Posle šetnje koja je počela sa Trga Nikole Pašića pa do GU Zaječar, prvi se na improvizovanoj bini – kamionu, obratio, predsednik Fondacije “Iskorak” Dejan Perić.

“Ova vlast je stavila istočnu Srbiju na doboš. Od Homolja, preko Majdanpeka i Bora, pa sve do naše Kraljevice poklanjaju (ne)obnovljiva rudna bogatstva. Sve to zarad rudne rente od tri odsto, poreza i doprinosa, dok će se profitom od našeg bakra i zlata razvijati Kina I Kanada. Zapadnim kompanijama poklanjaju naš novac u vidu subvencija, a istočnim poklanjaju naša rudna bogatstva ”, poručio je Perić.

On je kazao da “gradonačelnik Ničić, diplomirani ekonomista Boško, kaže da su izmislili da Kinezi istražuju na Kraljevici, da su podmetnuli sonde da bi se slikali”.

“Mi ne znamo da li postoji život posle smrti, ali znamo da postoji život posle politike i to ćemo uskoro pokazati Bošku Ničiću i njegovoj sviti”: Održan drugi protest u Zaječaru 2
Foto: M. S. / Danas

“Onda se ispravio pa reče lepo je imati saznanje šta se nalazi ispod Kraljevice. I tako nastade priča o Tri Kineza. Kaže, sede tri Kineza na Kraljevici i piju pivo. Dvojica pričaju, a treći se zagleda u zemlju i kaže “šta mislite šta se sve nalazi ispod nas”. Druga dvojica rekoše: “idemo u Bor po sonde da ispitamo, čisto da znamo za babu”. Pa koga vi zamajavate? Strana kompanija neće uložiti milione u istraživanje samo da bi imali saznanje šta se nalazi ispod Kraljevice. A mi to nećemo dozvoliti, sačuvaćemo rudna bogatstva i Kraljevicu za buduće generacije”, kazao je Dejan Perić.

On je istakao da je “Ničić od pijace napravio parking, a halu sireva je svesno stavio na doboš da bi je kupili njegovi pajtosi koji kupuju lokale po Zaječaru da bi tu gradili hotel”.

“Kad bih nabrajao sve njegove ekonomske podvige trebalo bi da kampujemo ovde bar tri dana. Dragi sugrađani, mi ne znamo da li postoji život posle smrti, ali jako dobro znamo da postoji život posle politike i to ćemo uskoro pokazati Bošku Ničiću i njegovoj sviti”, poručio je Perić.

“Mi ne znamo da li postoji život posle smrti, ali znamo da postoji život posle politike i to ćemo uskoro pokazati Bošku Ničiću i njegovoj sviti”: Održan drugi protest u Zaječaru 3
Foto: M. S. / Danas

Nenad Radulović iz Žagubice, ispred Udruženja “Čuvari Homolja” kazao je da oni imaju problem sa kanadskom firmom Dandi.

Nemojte da napravite iste greške kao mi. Oni već 15 godina rade istraživanja na Crnom Vrhu. Mi smo ćutali, i sada su nam zagadili Vrelo Mlave. Radili smo istraživanja, to su uradili sa hemijskog fakulteta, i sada su stigli rezultati. U odnosu na istraživanje od pre dve godine bakar se povećao 56 puta. Reka Mlava neće biti problem samo Žagubice, pošto ona ide dalje”, kazao je on.

Kulić iz Bora kazao je da oni i Majdanpečani najbolje razumeju u kakvim su problem sada Zaječarci, pošto su se njihovi gradovi pretvorili u prljavu kinesku provinciju.

“Mi ne znamo da li postoji život posle smrti, ali znamo da postoji život posle politike i to ćemo uskoro pokazati Bošku Ničiću i njegovoj sviti”: Održan drugi protest u Zaječaru 4
Foto: M. S. / Danas

“Da li želite da i Zaječar bude to isto? Kinezi moraju da poštuju zakone ove zemlje, pošto imaju rudnike i u Švedskoj i Skandinaviji, ali se tamo ponašaju normalno. Za ovo su krivi naši ljudi”, kazao je on.

Zatim se okupljenim građanima obratio odbornik Dejan Krstić, koji je kazao da Zaječarci neće biti kolonija.

“Mi želimo normalno pravosuđe, kulturu, sve, ali su oni sve uništili. Boško Ničić treba da bude sada ovde pred vas da položi račune. Rekli smo mu da ne sme da uništava Kraljevicu, da pravi kamenolom, da povuku sve štetne odluke i da podnesu ostavke, ali on nas ne čuje. Zato smo mi sada ovde dok nas ne čuju”, poručio je Krstić.

“Mi ne znamo da li postoji život posle smrti, ali znamo da postoji život posle politike i to ćemo uskoro pokazati Bošku Ničiću i njegovoj sviti”: Održan drugi protest u Zaječaru 5
Foto: M. S. / Danas

Odbornik, Uglješa Đuričković, kazao je da građane nije sprečila kiša da dođu ispred GU Zaječar, i da kažu šta vlast nije dobro radila do sada.

“Umesto što nas je gradonačelnik Ničić prebrojavao koliko nas ima, bolje da je došao ovde da čuje šta imamo da mu kažemo. Sa vase leve strane nalazi se Osnovno javno tužilaštvo, a sa desne GU Zaječar. Između te dve važne institucije, nalazi se narod. Da tužilaštvo radi kako treba mi danas ne bi bili ovde, a vlast ne bi bila u zgradi desno, već u zatvoru”, poručio je Đuričković.

Okupljeni građani nosili su transparente sa natpisima: “stop pljački”, “ne damo Kraljevicu”, “ne želimo kamenolom”…

“Mi ne znamo da li postoji život posle smrti, ali znamo da postoji život posle politike i to ćemo uskoro pokazati Bošku Ničiću i njegovoj sviti”: Održan drugi protest u Zaječaru 6
Foto: M. S. / Danas

Nakon protesta, na staklo Gradske uprave Zaječar, zalepljen je letak sa zahtevima protesta, a organizatori su pozvali okupljene građane da u subotu svi zajedno odu za Beograd.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari