Mihajlović i NALED: Nastavljamo reformu građevinskog sektora, podrška ženama sa sela 1Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa Violetom Jovanović, izvršnom direktorkom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) o nastavku sprovođenja reformi u građevinskom sektoru.

Kako se navodi u saopštenju Ministasrstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na sastanku je bilo reči o reformi prostornog i urbanističkog plana, unapređenju sistema za konverziju zemljišta i uvođenju sistema e-uprave, ali i saradnji na projektu ekonomskog osnaživanja žena na selu.

Sve reforme koje smo do sada zajednički realizovali prepoznate su u sveukupnom unapređenju poslovnog okruženja, posebno kada govorimo o uvođenju elektronskih građevinskih dozvola i reformi katastra. Daljom reformom planskih akata i uvođenjem sistema e-uprave doprinećemo još bržem izdavanju građevinskih dozvola, ali i većoj efikasnosti, sigurnosti i transparentnosti, istakla je Mihajlović.

Jovanović, koja predsedava Upravnim odborom Etnomreže, upoznala je potpredsednicu Vlade i sa daljim planovima u realizaciji inicijative „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju su Koordinaciono telo i NALED pokrenuli u saradnji sa ovim udruženjem, u cilju ekonomskog osnaživanja žena na selu i očuvanja srpskog kulturnog nasleđa, navodi se u saopštenju.

Etnomreža se od svog osnivanja zalaže za otvaranje gradske etnogalerije, jedinstvenog prostora u kojem će žene sa sela moći da predstave i plasiraju svoje rukotvorine. Verujemo da bi to doprinelo ekonomskom i promotivnom aspektu naše zemlje“, rekla je Jovanović.

Sagovornice su se saglasile da bi bilo izuzetno značajno uvesti institut čuvara tradicije, po ugledu na druge evropske zemlje, s obzirom na ogromno kulturno nasleđe koje Srbija poseduje i koje bi trebalo prikazati svetu.

Mihajlović sa novom predstavnicom UNDP: Nastavljamo uspešnu saradnju u rodnoj ravnopravnosti

Mihajlović i NALED: Nastavljamo reformu građevinskog sektora, podrška ženama sa sela 2
Foto: MGSI

Mihajlović se danas sastala i s novom stalnom predstavnicom UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap, sa kojom je razgovarala o saradnji dve institucije u oblasti rodne ravnopravnosti, sa posebnim osvrtom na borbu protiv rodno zasnovanog nasilja i ekonomsko osnaživanje žena.

Mihajlović je istakla da su Koordinaciono telo i UNDP do sada imali odličnu saradnju i izrazila uverenje da će još bolje sarađivati u budućnosti, na čelu sa novom stalnom predstavnicom, navodi se u saopštenju.

Posebno smo ponosni na projekat Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama, koji je pokazao da samo kooridinisanim radom svih relevantnih institucija možemo ostvariti rezultate u borbi sa ovom pošasti. Podrška Ujedinjenih nacija nam je izuzetno važna i u narednom periodu želimo da se još više fokusiramo na lokalni nivo i podršku lokalnim zajednicama u naporima usmerenim ka boljem položaju žena, rekla je Mihajlović.

Fransin Pikap je kazala da Koordinaciono telo ima punu podršku UNDP-a te da su veoma zadovoljni saradnjom i dosadašnjim aktivnostima.

– Zbog dobrih rezultata koje smo postigli kroz „Integrisani odgovor“, očekujemo produžetak projekta i nastavak saradnje. Podrška ženama u biznisu, lakši pristup finansijama, naročito ženama preduzetnicama su još jedna od oblasti gde vas možemo podržati, naglasila je Pikap.

Kako se dodaje u saopštenju, na sastanku je bilo reči i o projektu fokusiranom na suzbijanje zloupotrebe lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu, s obzirom na to da se vatreno oružje često koristi u porodičnom nasilju i da je najveći broj žena žrtava nasilja ubijen zloupotrebom vatrenog oružja.

Potpredsednica Vlade poklonila je Fransin Pikap u znak dobrodošlice vezeni monogram, rad žena sa sela, koje u okviru inicijative Koordinacionog tela, NALED-a i Etnomreže „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“ proizvode tradicionalne rukotvorine, deo srpskog kulturnog nasleđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari