Mihajlović: Nema razvoja regiona gledanjem u prošlost, predlažem zajednički tag za mali Šengen 1Foto: Ministarstvo građevina

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je danas da nema modernog razvoja regiona gledanjem „očiju prošlosti“ i da stvaranje „malog Šengena“ između Srbije, Severne Makedonije i Albanije znači razvoj i stabilnost regiona.

Mihajlović je izjavila za Radio-televiziju Srbije (RTS) da je tu inicijativu „malog Šengena“ pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da ta inicijativa postoji već neko vreme.

Ona je ocenila da je to inicijtiva koja može biti dobra za sve pomenute države.

„Ako smo mali, hajde da se onda ekonomski udružimo“, rekla je Mihajlović i dodala da se pomenute države nalaze i na dobrom geostrateškom položaju.

Ona je navela i da stvaranje „malog Šengena“ za Srbiju znači i prilaz grčkim i albanskim lukama i da je to za Srbiju važno.

„Radimo sve da bi ljudi ovde živeli bolje“, rekla je Mihajlović za RTS i dodala da je zato potrebno ukidanje barijera između zemalja.

Ona je ocenila da je to tek početak i da će sledeći korak biti razgovori i sa Crnom Gorom i sa Bosnom i Hercegovinom.

Mihajlović je predložila kao jednu od ideja povezivanja država „malog Šengena“ zajednički tag za plaćanje putarina u pomenute tri države i ocenila da bi to moglo da bude već sledeće godine, ukoliko bi sada uspeli da se dogovore oko te ideje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari