Mihajlović: U sprečavanju nasilja nad ženama nisu dovoljni zakoni i institucije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da u sprečavanju nasilja nad ženama nisu dovoljni zakoni i institucije već aktivnost svih građana.

„Moramo svi zajedno da se borimo protiv nasilja nad ženama – i država i civilni sektor, mediji, ali i svaki građanin i građanka naše zemlje, da svi zajedno damo doprinos. Potrebna nam je šira društvena akcija“, kazala je Mihajlović otvarajući konferenciju o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW konvencija).

Ona je istakla da joj je drago što se konferencija organizuje zajedno sa nevladinim sektorom, jer je potreban konsenzus oko najvažnijih ciljeva.

„Kao koordinaciono telo razgovaraćemo sa svim našim partnerima, da vidimo šta još treba da uradimo kako bismo se izborili sa rodnim stereotipima i diskriminacijom žena u našem društvu“, rekla je Mihalović.

CEDAW komitet je, kako je istakla, prepoznao je napore Srbije u pogledu unapređenja rodne ravnopravnosti i smanjenja diskriminacije žena u da je, pre svega, u zakonodavnom i institucionalnom okviru mnogo toga urađeno,

„Ali, to nije dovoljno, moramo biti brži i efikasniji. Sve dok ijedna žena u Srbiji trpi neki vid nasilja, bilo da je ono fizičko, psihološko ili ekonomsko, ne možemo biti zadovoljni“, kazala je Mihajlović i podsetila na nedavna ubistava žena u porodičnom nasilju.

Direktorka kancelarije UN Women u Srbiji Milana Rikanović je rekla da je država dobila preporuke u sprečavanju diskriminacije žena koje zahtevaju angažovanje čitavog društva.

„Statistika pokazuje da rodna ravnopravnost još uvek nije dostignuta u našem društvu. Mnogo toga smo postigli, a UN Women će nastaviti da podržava Koordinaciono telo, nevladin sektor, ali i sva druga ministarstva, kako bi adekvatno odgovorili na preporuke komiteta“, rekla je ona.

Ambasadorka Australije u Srbiji Rut Stjuart rekla je da se Australija takodje suočava sa izazovima u rodnoj ravnopravnosti i da je spremna da podeli svoje iskustvo i rezultate u toj oblasti i pruži podršku Srbiji pri odgovaranju na preporuke CEDAW komiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari