Mihajlovićеva: Trivan politizuje ekologiju 1Zorana Mihajlović: Foto FoNet/Kabinet

“Ne znam da li se intervjuom koji je dao Goran Trivan nagoveštava da će se SPS pred izbore odreći politike Vlade ili je reč o nekim borbama unutar SPS-a, ali ono što znam, jeste da su ministri odgovorni za resore koje vode. Sve što je Goran Trivan radio kao ministar pokazuje da je njemu stalo da bude prepoznat kao “ekolog”, umesto da brine o tome šta se zaista dešava sa životnom sredinom”, kaže Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, reagujući na intervju bivšeg ministra ekologije Gorana Trivana datom Danasu.

Ministarka objašnjava da dok je Trivan vodio svoju kampanju i javno se zalagao za zabranu MHE, ministarstvo kоје je vodio nije sprovodilo nadzor nad zakonitošću rada Zavoda za zaštitu prirode koji je menjao izdate uslove za gradnju MHE na istoj lokaciji, i odgovorno je za višegodišnje nedonošenje Pravilnika o minimalnom održivom protoku, kojim bi se spasile mnoge reke jer bi bio utvrđen biološki minimum.

„Drugim rečima, čovek koji je bio ministar životne sredine danas pokušava da objasni kako nije odgovoran što se oglušio o svaku svoju obavezu da bi zaštitio istu tu životnu sredinu. Ako je njegov cilj bio da od svih državnih funkcionera, ekološki aktivisti samo njega ne napadaju, onda je taj cilj postigao, ali je cena promovisanja njegovih političkih ideja i neurađenog posla velika i plaćena je stvaranjem haosa u jednoj važnoj oblasti za državu i građane. Ako je želeo da ostane aktivista, onda nikad nije ni trebalo da se prihvata ministarske funkcije”, ističe potpredsednica Vlade Srbije.

Ona napominje da je posao ministra da brine o donošenju zakona i propisa, a ne da bude aktivista u Vladi i da svojim nečinjenjem kreira atmosferu u kojoj će jedan dobar izvor energije, kao što su MHE postati meta opravdanog nezadovoljstva građana i tema za one koji žele da politizuju ekologiju, a kojima je Trivan po stavovima očigledno najbliži.

Podseća i da je krivična prijava protiv bivšeg ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana podneta zbog nesavesnog postupanja u oblasti regulisanja izgradnje MHE, a da o tome da li ima elemenata za krivičnu prijavu odlučuju nadležni organi.

Goran Trivan je u intervju Danasu rekao je da nema elemenata za krivičnu prijavu protiv njega, ali da itekako ima elemenata za pokretanje odgovornosti ptrotiv ministarke Mihajlović , zbog štete koju je nanela Srbiji. On je naveo i da je ona bila glavni zagovornik izgradnje minihitroelektrana, da je bila eksponenet velikih interesa i velikih profita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari