Mijačić: Neminovno je da Srbija mora da potpiše neki sporazum sa Kosovom 1Foto: Medija centar

Izvršni direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiša Mijačić izjavio je da veruje da će se nakon sastanka u Ohridu znati da li će uskoro početi formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, piše Juropian vestern Balkans (EWB).

„Ukoliko ne dođe do uspeha u Ohridu, biće izvršen pritisak na pregovaračke strane da postignu dogovor u narednim danima, a svakako pre sednice Evropskog saveta, koji je zakazan za 23. i 24. mart 2023. godine“, rekao je Mijačić.

On je ocenio da usmena saglasnost oko teksta Sporazuma o normalizaciji prilikom nedavnog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu uvode pregovaračke strane u novu fazu dijaloga, koji će se dodatno formalizovati izradom plana implementacije.

Mijačić je istakao da je to važan sporazum kojim se pomeraju granice u regulisanju odnosa između Srbije i Kosova, pa se ne može do kraja zanemarivati značaj ovog dokumenta.

Naveo je da je dosadašnje iskustvo sa sporazumima iz Brisela pokazalo da najveći problemi nastaju u njihovoj implementaciji.

Mijačić je rekao da prvo treba istaći problem korišćenja principa „konstruktivne dvosmislenosti“ koji omogućava stranama da na kreativan način tumače odredbe i obaveze iz postignutih sporazuma.

Ukazao je da je konstruktivna dvosmislenost uobičajena diplomatska praksa prilikom postizanja kompromisa za međunarodne i bilateralne sporazume, ali da je u ovom slučaju izazvala više problema nego što je donela koristi.

On je rekao da je cilj evropskog predloga pre svega međunarodna afirmacija Kosova i da tim predlogom želi da se postigne da Srbija više ne ulaže napore u sprečavanju članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

Mijačić je dodao da se kroz pregovore, sporazumom predviđaju odredbe koje se tiču obaveza koje su preuzete prethodnim sporazumom ali i potrebe veće zaštite prava srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

On je rekao da je ubacivanje tih odredbi pre svega posledica toga što nisu implementirane obaveze iz Briselskog sporazuma, Ahtisarijevog plana i Ustava Kosova.

„Neminovno je da Srbija mora potpisati neki sporazum sa Kosovom u narednom periodu kako bi se sačuvao mir na ovom prostoru“, zaključio je Mijačič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari