„Budžet koji se danas usvaja je 188 milijardi dinara, a 2012. je bio duplo manji – 91 milijarda. Čak i ako oduzmete 30 milijardi za radove na izgradnji pogrešnog metroa opet ostane 158 milijardi. Dakle, razlika je 67 milijardi, a u budžetu danas ima 500 miliona evra više nego 2012. godinu. Gde su pare Beograđana?“, izjavila je na konferenciji za medije šefica odborničke grupe „Ujedinjeni“ – SSP, PSG, PREOKRET, SLOGA Mila Popović.

Kako je saopštio SSP ona je pred početak sednice Gradske skupštine navela  da je ovo jedno od tri pitanja koja direktno utiču na živote ljudi, a na koje će danas tražiti odgovore od skupštinske većine.

Popović je podsetila da je Beograd pre deset godina sa manjim budžetom bilo novca za po 2 nove škole i 9 vrtića godišnje, 3 mosta, asfaltirane ulica, 500 novih vozila javnog prevoza, pomoć za trudnice i porodilje, penzionere.

„Sve to je ukinula naprednjačka vlast. Šta su Beograđani osim neispunjenih obećanja dobili od ove vlasti koja menja gradonačelnike, ali ne i politiku i sistem koji je napravljen da radi ne za ljude, već za njihove omiljene investitore.“, rekla je Popović, a piše u saopštenju.

U cilju revizije trošenja novca Beograđana, Popović je rekla da je odbornička grupa „Ujedinjeni“ predložila da se formira nezavisna antikorupcijska komisija, te da vlast nema razlog da odbije ovaj predlog ukoliko radi sve po zakonu.

Ističući važnost borbe protiv zagađanje vazduha u Beogradu, Popović je upitala i koji je plan vladajućeg režima u Beogradu po tom pitanju, ističući zvaničan podatak da godišnje od posledica zagađenja život izgubi 14.000 ljudi.

„Stranka slobode i pravde i odbornička grupa „Ujedinjeni“ zahteva da se odmah preduzmu mere koje će sigurno olakšati život svim našim sugrađanima i ublažiti posledice zagađenog vazduha. Prema Programu Vlade Republike Srbije, za zamenu preko 50% individualnih ložišta treba oko 36,6 miliona evra. Mi ćemo danas predložiti da se započne sa tim postupkom.“, rekla je Popović.

Kao treće važno pitanje i veliki problem u Beogradu, Popović je podvukla stambenu krizu i dupliranje cene rente stanova koju Beograđani sa primanjima ispod evropskog proseka ne mogu da plate.

„U cilju garantovanja sigurnosti, Peđa Mitrović iz Stranke slobode i pravde, je uz konsultacije sa ekspertima izneo plan koji smo napravili po modelu Beča. Taj plan podrazumeva izgradnju 2.500 stanova godišnje koji će se izdavati po cenama koje su duplo niže od onih koje su danas u opticaju. Ovakav i slični modeli savršeno funkcionišu u Beču, ali i u brojnim drugim evropskim gradovima.“, rekla je Popović

„Ove tri teme koje su u fokusu naših sugrađana će biti naše teme za ovu Skupštinu kojoj će prisustvovati i gradonačelnik, koji je dokazano prekršio zakon kada je bez dozvole zidao i nezakonito legalizovao svoj objekat, ali ga je u fotelji gradonačenika zadržala aktuelna skupštinska većina za koju je čak i Aleksandar Vučić priznao da nema legitimitet. Zato mi zahtevamo hitne gradske izbore, jer je svaki dan naprednjaka na vlasti u Beogradu samo dan više u kom se Beograđani maltretiraju, a grad uništava.“ – zaključila je Popović

Vladimir Pajić, odbornik Ujedinjenih“ rekao je da se ovim budžetom grad zapravo ne suočava sa problemima Beograđana već da predstavlja „SNS budžet proteran kroz Šapićevu pojednostavljenu optiku tako da se ovde vidi samo apsolutno nerazumevanje šta su pravi problemi građana Beograda. U pitanju je populizam pomešan sa projektima koji nisu prioritet, a na koje se troše neverovatne pare, dok oni idu okolo i slikaju se kako ljudima na kašičicu daju socijalnu pomoć.“, rekao je Pajić.

Odbornik Pavle Heđeši, koji je 30 godina radio u policiji pozvao je sve Beograđane i sve u Srbiji da se suprotstave predlogu novog zakona o policiji, jer on omogućava razne zloupotrebe. Posebno se osvrnuo na istoriju u vreme Miloševića i odnos prema demonstrantima, paljenje američke ambasade. „To ponovo ne želimo, posebno zloupotrebe prema demonstrantima zbog politike i radničkim štrajkovima za bolje plate i uslove rada.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari