Opozicija protiv budžeta Beograda za 2023: Gradska kasa nije u intersu građana 1foto FoNet/Beoinfo

Odbornici opozicionih partija u Skupštini Beograda najavili su danas pred početak sednice Skupštine Beograda da neće glasati za predlog gradskog budžeta za 2023. godinu.

Opozicioni odbornici u Skupštini grada Beograda ocenili su da gradski budžet za 2023, o kome će se raspravljati na današnjoj sednici, nije u interesu građana jer ne obuhvata glavne probleme u gradu.

Oni su novinarima pred početak sednice rekli da predlog budžeta ne obuhvata bitne teme poput zagađena vazduha u glavnom gradu, kao i pitanje stambene krize, odnosno skok cena nekretnina i zakupa, zbog čega su najavili da neće glasati za usvajanje tog budžeta.

Ocenili su i da budžet nije finansijski ostvariv i da bi već u prvom kvartalu 2023. moglo da dodje do rebalansa.

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović ocenio je da je predloženi budžet „koruptivan, da nije razvojni, investicioni i finansijski ostvarljiv“.

On je rekao da je budžetom predviđeno 188 milijardi dinara rashoda i da prihodi neće biti veći od 132 milijarde dinara, kao i da deficit nije 12,5 milijardi dinara kao što je projektovano, već da je „finansijka rupa“ veća od 50 milijardi dinara zbog čega će u prvom kvartalu iduće godine najverovatnije biti rebalansa budžeta.

Šefica odborničke grupe Ujedinjeni Mila Popović ocenila je da 30 milijardi dinara ide na „pogrešan metro“.

Podsetila je da je 2012. godine budžet bio 91 milijardu dinara, a da u predloženom budžetu za 2023. godinu, čak i ako se ne računa deo budžeta namenjen metrou, ostaje 158 milijardi dinara, što je 67 milijardi dinara ili 500 miliona evra više nego 2012. godine.

Popović je ocenila da se tih 500 miliona evra troši na nešto o čemu građani nemaju saznanja.

Šef odborničke grupe Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović istakao je da predloženi budžet nema odgovore za stambenu krizu, nema rešenja za rešavanje saobraćajnih problema u gradu i nema rešenje za zagađenje vazduha.

Osvrnuvši se na akcident u Pirotu gde se izlio amonijak iz vagona-cisterne, Veselinović je rekao da postoji mogućnost da se slično dogodi i u Beogradu jer kompozicije sa opasnim materijama prolaze tunelima kroz centar Beograda.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Filip Tatalović istakao je da postoje stvari kojih bi trebalo da bude u budžetu, a nisu predviđene, da postoje stvari koje bi trebalo da budu u budžetu, a nema ih i da postoje stvari koje su u budžetu, a bilo bi bolje da ih nema.

Rekao je da nema mera za smanjenje zagađenja vazduha, već da postoji samo monitoring, da nema rešenja za Savski nasip, ali ni antikorupcijskog plana koji gradonačelnik Aleksandar Šapić „siguno neće da pravi nakon svega što je napravio nelegalnom gradnjom i štetnim ugovorom od 1,7 milijardi dinara sa njemu prijateljskom firmom Sportvižn“.

Šef odborničke grupe koalicije NADA Marko Sarić rekao je da je u predlogu budžeta planirano da bude preneto oko 13 milijardi dinara i da taj novac, iako je bilo planirano, nije potrošen u 2022. godini jer gradska uprava nije stigla da realizuje projekte.

Ocenio je da je razlog nestručnost ljudi koji vode grad jer je „struka izašla iz uprave“, da nema stručnih kadrova i da se politika meša u realizaciju projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari