Miladinović: Podneću žalbu Ustavnom sudu zbog skraćenja izborne kampanje na lokalu 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

„Prihvatanjem ponude vlasti da se u sred započetog izbornog procesa menja Zakon o lokalnim izborima i da se pravnim nasiljem skraćuje izborna kampanja, opozicija učestvuje i u aktivnom udaru na grupe građana“, ocenjuje Branko Miladinović iz grupe građana „Reč i zakon“.

Prema njegovim rečima svima onima koji su planirali učešće na lokalnim izborima merilo su bili rokovi utvrđeni postojećim zakonskim rešenjima i za to su se spremali.

„Sada dolazimo u situaciju da se ti rokovi pomeraju na našu štetu i da nam se umanjuju trenutnim zakonom zagarantovana prava. Pri tome krajnje licemerno i vlast i opozicija tvrde da su se izborni uslovi poboljšali“, ističe Miladinović.

On ocenjuje da pravno nasilje koje se planira preko Narodne skupštine ne može da donese nikakvo poboljšanje, naprotiv ono direktno nanosi štetu naporima lokalnih aktivista da sačuvaju bazičnu ideju lokalne samouprave koja podrazumeva autonomnost u odnosu na centralnu vlast.

„Kao neko ko je u svom životu napisao nekoliko zakona, od kojih je „Tamarin zakon“ uvršten u državnu legislativu, ja ću podneti žalbu Ustavnom sudu, jer smatram da je ova igra vlasti i opozicije veoma opasna i dugoročno štetna. Kao poseban argument za ustavnu žalbu navešću sve izjave visokih državnih zvaničnika koji su javno tvrdili da je spajanje izbora za drugi jun neustavno, navodi tvorac Tamarinog zakona i otac poginule Tamare, Branko Miladinović .

On podseća da je u Srbiji Ustavom garantovano pravo da na izbore izlaze grupe građana, a sa ciljem angažovanja ljudi koji nisu stranački organizovani, da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje se tiču pre svega lokalnih zajednica.

„Upravo su grupe građana u prethodnih deset godina održavale opozicioni politički život jer u mnogim manjim opštinama imamo situaciju da gotovo ne postoje organizacije stranaka parlamentarne opozicije“, navodi sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari