Milan Marinović kandidat za novog Poverenika 1Foto: Screenshot YouTube/Udruženje sudija prekršajnih sudova RS

Milan Marinović, vršilac dužnosti predsednika Prekršajnog suda u Beogradu kandidat je za novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Tako su većinom glasova odlučili članovi skupštinskog Odbora za informisanje, a predlog njegove kandidature biće upućen Skupštini Srbije na razmatranje. Za izbor novog Poverenika, čiji će mandat trajati sedam godina, potrebna je prosta većina narodnih poslanika. Odbor je, istovremeno, sa šest meseci zakašnjenja predložio Skupštini  Srbije  usvajanje odluke o prestanku dužnosti dosadašnjeg Poverenika Rodoljuba Šabića.

Za Marinovića, koji je kandidat vladajuće Srpske napredne stranke glasalo je 10 članova Odbora, dok je za Nevenu Ružić koju su predložile tri poslaničke grupe SMS, DS i SDS, kao i osamdesetak nevladinih organizacija, glasao jedan poslanik. Treći kandidat Bojan Milosavljević, koga je predložio Pokret socijalista nije dobio ni jedan glas.

U delu sednice, u kojem se rapravljalo o kandidatima, kao jedan od glavnih kriterijuma za izbor postavljeno je pitanje da li će novi Poverenik voditi politiku kontinuiteta ili diskontinuiteta sa prethodnik Poverenikom. Pitanje je pokrenuo poslanik Đorđe Vukadinović, koji je naveo  da svi oni  koji smatraju da je institucija Poverenika radila dobro neće imati velike dileme kakvog kandidata će da izaberu.

”Ako hoćemo kontinuitet onda je tu jedina kandidatkinja Nevena Ružić, saradnica prethodnog poverenika, koja je dobar deo svog radnog veka posvetila ovoj instituciji“, rekao je Vukadinović i dodao da kandidat SNS Milan Marinović nije specifičan kandidat za ovu funkciju iako zadovoljava sve kriterijume. Vukadinović se zahvalio dosadašnjem povereniku Rodoljubu Šabiću što je uspeo od nepoznate institucije uspeo da napravi kvalitetnu i priznatu.

I poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura navela je da se na ovoj sednici odbora zapravo bira između kontinuiteta i diskontinuiteta.

”Da bismo zadržali instituiciju nezavisnog poverenika, najbolje je izabrati Nevenu Ružić, jer je ona zaposlena u toj instituciji i bolja je od drugih kandidata. Učestvovala je u radu kancelarije i prošla najveće bezbedonosne provere, a član je i međunarodnog udruženja poverenika“, rekla je Macura i dodala da kandidat PS nema iskustva, dok je Marinović solidan kandidat.

Poslanici vladajuće većine pohvalili su se demokratskim napretkom, jer su za funkciju poverenika ovoga puta predložena tri kandidata, ali su se glasno i zapitali koliko je za zemlju dobra politika kontinuiteta, obzirom da je predhodni poverenik Šabić često nastupao kao političar, a ne kao predstavnik nezavisnog organa. Šabiću je zamereno što je bio član stranke pre stupanja na dužnost Poverenika, kao i njegovo, kako su naveli, političko delovanje u poslednje dve godine.

Marko Atlagić, poslanik SNS istakao je da je on za kontinuitet u programu rada,a ne za kontinuitet ličnosti, jer o Šabiću nema pozitivno mišljenje.

“Marinović ima stručne, ljudske i moralne kvalitete i garantuje da će dobro i bolje obavljati taj posao za razliku od prethodnika koji je bio pod političkim uticajem”, rekao je Atlagić, a njegov stranački kolega Srbislav Filipović naveo je da je prethodni poverenik bio ”perjanica DOS-ovog režima, član stranke, potpredsednik skupštine Srbije, a u poslednje dve godine bio je više političar nego poverenik“.

Nataša Mihajlović Vacić iz Ljajićeve SDPS, međutim, ocenila je da su oba kandidata dobra, ali da ne treba potceniti iskustvo Marinovića koje je imao sa pozicije prekršajnog sudije.

Na sednici Odbora i kandidati o kojima se raspravljalo predstavili su svoje radne biografije i programe i odgovarali na pitanja poslanika. Marinović je naveo da je deset godina bio na funkciji predsednika Prekršajnog suda u Beogradu i da je mogao da se kandiduje za još jedan reizbor, ali da smatra da je kvalifikovan za funkciju povrenika, kao i da je sudio po oba zakona i za dostupnost informacija od javnog značaja, ali i po Zakonu o dostuponosti podataka o ličnosti i da se sretao sa njihovim anomalijama.

“U praksi ima konfuzije. Nekada se traži da se dozvoli previše podataka, a nekada se ne daju i one koje su potrebne. Imam utisak da se u primeni ovog zakona izgubio smisao. Umesto žalba povereniku ide se sa prekršajnim postupkom. Zakon bi trebalo sprovoditi da on služi svojoj svrsi”, rekao je Marinović i dodao da mu je drago što je predložen za novog poverenika i da će vidi svetlu budućnost institucije poverenika u narednih sedam godina.

Naveo je da će njegov rad u narednom periodu biti determinisan zakonima i propisima, da će biti stvorena praksa u skladu sa zahtevima građana, ali i da će se ta instiutucija bazirati na stručnosti i odabiru dobrih kadrova.

Na pitanje poslanika kako vidi budućnost instituciju poverenika Nevena Ružić navela je period od sedam godina dug i da joj je cilj da Srbija dospe na listu adekvatno zaštićenih podataka o ličnosti, kao i da je izazov veći baš u toj oblasti. Treći kandidat Milosavljević rekao je da će raditi u skladu sa zakonom i važećim propisima. Poslanike je pred kraj predstavljanja kandidata za poverenika interesovalo i kako su Marinović i Ružićeva koja je zaposlena u kancelariji Poverenika do sada sarađivali. Odgovor je bio da su sarađivali odlično na obostrano zadovoljstvo i da su poslom bili upućeni jedno na drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari