Aljbin Kurti: Oslobađanje Radoičića za manje od 24 sata dokaz je i signal potencijala za pregrupisavanje i osvetu 1foto: Printscreen/Kosovo Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti upozorio je da su bezbednosne institucije na Kosovu ustanovile sve veći rizik od insceniranih napada grupa „srpskih struktura“ koje, kako navodi, okrivljuju policiju i predstavljaju je kao silu ugnjetavanja na kosovske Srbe, piše prištinska Koha, a prenosi Kosovo online.

Kurti je na sednici Vlade Kosova rekao da Srbija nikada po metodama i delovanju nije bila sličnija režimu Slobodana Miloševića.

„Bezbednosne institucije su nedavno istražile rastući rizik od insceniranih nasilnih napada grupa srpskih struktura na Kosovu. Njihov glavni cilj je da okrive kosovsku policiju i predstave je kao silu ugnjetavanja kosovskih Srba. Da bi to postigli, neće birati način. Podrška koju je teroristička grupa dobila od Srbije, s jedne strane tretirajući ih kao heroje, a s druge strane intenziviranjem aktivnosti vojske na granici sa Kosovom, samo ih je ohrabrila“, naveo je Kurti.

Kako je dodao, hteli su da „preko paravojnih organizacija promene realnost na terenu, ali nisu uspeli“.

„Pokušali su da zloupotrebe manastir Banjska, ali nisu uspeli, a sada kriminalne formacije koje sponzoriše Srbija u svom destabilizujućem scenariju, najverovatnije će zloupotrebljavati etničke razlike u političke svrhe. Prošle nedelje se navršilo 23 godine od svrgavanja Miloševića, a 23 godine kasnije, nikada do sada Miloševićeva Srbija nije imala ovu moć u Srbiji, u pogledu na svet, metodama, ponašanju i delovanju“, rekao je Kurti.

Oslobađanje Milana Radoičića za manje od 24 sata, smatra Kurti, dokaz je i signal potencijala za pregrupisavanje i osvetu.

„Dokument pred očima sveta o umešanosti najmanje četiri sloja srpske države, počev od Predsedništva, obaveštajnih službi, Ministarstva odbrane i vojske, u inspiraciji, pripremu i snabdevanje u učešću u teroristički napad u selu Banjska, dodatni su motivi za druge destabilizujuće scenarije“, rekao je Kurti i pozvao Srbe na Kosovu da budu „pažljivi i uzdržani od akata zlonamernog nasilja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari