Milan St. Protić o izjavi Vesne Pešić da bi on bio najbolji kandidat za predsednika Srbije 1Foto FoNet Milica Vučković

Milan St. Protić, istoričar, kategorički ne odbija razgovor o tome da bude kandidat za predsednika države, ali smatra da je nerealno da do toga dođe u ovom trenutku.

Njega kao najboljeg kandidata za predsednika vidi sociološkinja i politička aktivistkinja Vesna Pešić, koja je to objavila na društvenoj mreži Iks.

Milan St. Protić za Danas kaže da mu prija takav kompliment Vesne Pešić, koja mu je, kako navodi stari prijatelji i saborci.

– Ali mislim da to u ovom trenutku nije realno zato što su predsednički izbori tek 2027. a šta će se dotad dogoditi sa Srbijom i sa mnom u ovom trenutku je nemoguće predvideti. Mislim da je preuranjeno da se o tome govori. Kad dođe vreme i kad se okolnosti budu složile kako treba, možda bi to mogla da bude tema. Ali u ovom trenutku to samo zvuči kao reč pohvale i ohrabrenja za mene – kaže St. Protić komentarišući reći Vesne Pešić.

Na pitanje da li bi pristao da bude kandidat ukoliko bi se ipak dogodilo da predsednički izbori budu ranije, odgovara “o tom potom, to je hipotetičko pitanje”.

– Neće se to dogoditi u skorije vreme, kako sad stvari stoje. Ako bi se to dogodilo, onda bi to bila tema za razgovor. Ali u ovom trenutku to nije realno. Kategorički ne odbijam, ali male su šanse da do toga dođe – navodi on.

Upitan da li bi možda bio opozicioni kandidat za gradonačelnika Beograda, kaže “to ne”.

– To sam već bio i znam kao to izgleda. Tog se posla više ne bih hvatao. A i ovo za predsedničke izbore je u domenu onoga što Amerikanci kažu wishful thinking nego realnosti – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari