Milan Stamatović: Srbiju treba probuditi 1

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i član Glavnog odbora SNP, objavio je svoju kandidaturu za predsednika Srbije. Kao kandidat koga je, kako navodi, „predložio narod“, Stamatović je i zvanično započeo kampanju za predsedničke izbore, koji će biti naredne godine.

NJegovu kandidaturu je, u četvrtak, podržala SO Čajetine u kojoj koalicija SNP-DSS-PUPS, koju je predvodio na poslednjim lokalnim izborima, ima čak 21 od ukupno 27 odborničkih mandata.

– Na predsedničke izbore izlazim, jer su me predložili građani i SO Čajetina, rekao je za Danas Stamatović i dodao da ne zna da li će ga podržati i SNP, te da će o tome uskoro odlučivati organi te stranke koju je, zajedno sa Nenadom Popovićem, formirao nakon što je napustio DSS, čiji je bio visoki funkcioner.

Prvi čovek jedne od najbogatijih i najuspešnijih lokalnih samouprava u Srbiji, kaže da mu je cilj da „Srbiju probudi“ i da je „suoči sa velikim problemima“.

– Srpski narod je uspavan nekakvim „lepim“ i „ružičastim“ vestima, a moj cilj je da Srbiju probudim, kako bi građani sagledali u kakvoj opasnosti se nalazi država. Potrebno je da se hitno zaštite državno zemljište, prirodni resursi i životna sredina, kao važni nacionalni interesi, i to želim da saopštim građanima Srbije i da ih probudim – rekao je za Danas Stamatović i objasnio da je i ranije bilo predloga da se kandiduje za šefa države, kako bi bio u mogućnosti da širem auditorijumu saopšti i probleme i načine za njihovo rešavanje.

– To je jedini način da se zaštite interesi ne samo Čajetine i Zlatiborskog okruga, nego i cele Srbije, jer sa pozicije predsednika opštine ne mogu da sprečim poteze centralne vlasti koji štete javnom interesu – rekao je sagovornik Danasa, koji godinama kritikuje republičku vlast, a prošlog leta je alarmirao javnost i uspeo da spreči Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da privatnom PK Zlatibor pokloni 2.213 hektara državnog zemljišta na Zlatiboru.

Stamatović je od 1996. do 2000. bio odbornik DEPOS-a. Godinu kasnije je izabran za predsednika Izvršnog odbora SO Čajetina, a od 2004. četiri puta je zaredom biran za predsednika opštine.

Budžet te lokalne samouprave, u vreme njegovog prvog mandata bio je oko 200.000 evra, a danas je, kako to Stamatović ističe, dva miliona evra. Istakavši da se 85 odsto novca iz opštinske kase ulaže u investicije, a da se za plate zaposlenih u opštinskoj upravi troši svega sedam odsto budžeta, Stamatović navodi da je to prava retkost u Srbiji.

– Za proteklih osam godina, asfaltirali smo 350 kilometara puteva, što je duže od jedne trake autoputa od Zlatibora do Beograda, poručio je Stamatović koji je, između ostalog, pokrenuo i veliki projekt izgradnje gondole, vredan 13,5 miliona evra, a koji bez podrške centralne vlasti finansira ta opština.

– Samo odgovornim i poštenim odnosom prema radu i građanima, Srbija može napredovati – poručio je Stamatović, koji slovi za umerenog desničara, rusofila i evroskeptika. Za sebe kaže da radi „isključivo u interesu Čajetine i Srbije“, a već je dobio nadimak „narodni kandidat za šefa države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari