Milena Lazarević (CEP): Vlast u Srbiji ne komunicira evrointegracije na pravi način, sve se svelo na sankcije Rusiji 1Foto: Arno Mikkor / Lennart Meri Conference 2021

Programska direktorka Centra za evropske politike Milena Lazarević ocenila je za portal Juropijan vestern Balkans (EWB) da vlast u Srbiji ne komunicira evropske integracije na adekvatan način, a trenutak rata u Ukrajini je, kad je konkretno slučaj Srbije u pitanju, nesrećan zato što se sve stavlja u senku potrebe da se uvedu sankcije Rusiji.

Naši građani svaku korist koja bude dolazila iz procesa evropskih integracija neće primiti na pravi način ukoliko se nastavi trenutna vrsta diskursa naše političke elite i naših vlasti prema Evropskoj uniji. Model faznog pristupanja sa druge strane nosi veliki potencijal da upravo političke elite u regionu dodatno motiviše i zainteresuje, istakla je Lazarević.

Lazarević je naglasila da se zbog rata u Ukrajini cela debata o evropskim integracijama svela na uvođenje sankcija Rusiji – jer je situacija oko Srbije malo specifična.

Zbog toga prvi pozitivni rezultati primene “faznog modela” se možda i ne bi videli odmah u procesu evropskih integracija Srbije, iako naša zemlja može među prvima da oseti koristi, koliko bi naše vlasti stvarno zasukale rukave i uradile nešto po pitanju demokratije i vladavine prava, predočila je Lazarević.

Nadam se da će se predlog otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom biti na dnevnom redu Evropskog saveta 23. juna. Mislim da dalja blokada ne bi bila pametna za Bugarsku, stavila bi ih u jako tešku situaciju jer sada svi vidimo da blokada procesa proširenja ne blokira samo proširenje EU, naglasila je ona.

Blokira i spoljnu i bezbednosnu politiku EU i neke vrlo praktične stvari jer Sofija svojom odlukom blokira i sklapanje sporazuma Severne Makedonije sa FRONTEX, što je u interesu same EU u kontekstu migracija, zaključila je Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari