Milenković Кerković: Gradonačelnici i predsednici opština da podnesu izveštaje o lokalnim budžetima 1Foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Poslanica Dveri Tamara Milenković Кerković ocenila je danas da gradonačelnici i predsednici opština širom Srbije koji ovih dana podnose ostavke treba da građanima podnesu izveštaj o stanju budžeta i o svom imovnom stanju.

 

Prema njenim rečima, „nesposobnost i visok stepen korupcije lokalnih izvršnih vlasti, uz najveću evropsku inflaciju, najviši evropski Indeks potrošačkih cena i poskupljenja, udruženi sa najvišim stepenom korupcije, najvećim regionalnim razlikama i najvećim socijalnim jazom između bogatih i siromašnih su od gradova Srbije stvorili socijalne bombe prepune ljudi koji se bore za elementarni opstanak svojih porodica“.

Ona je u saopštenju istakla da je većina gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji podnela ostavke kako bi se stekli uslovi za održavanje prevremenih lokalnih izbora. Međutim, dodala je, na ostavke gradonačelnika se još uvek čeka u Nišu, Novom Sadu, Čačku, gradovima u kojima je lokalna vlast svojom katastrofalnom politikom vrtoglavo oborila rejting Srpske napredne stranke (SNS).

„Pre nego što gradonačelnici i predsednici opština podnesu ostavke, treba najpre da građanima podnesu i račune – da daju izveštaj o stanju budžeta i tome koliko su postojećim i budućim dugovanjima zadužili lokalne budžete, ali i izveštaj o svojim ličnim bogatstvima, o tome za koliko je njihova i imovina članova njihovih porodica uvećana od kako su u izvršnoj vlasti i jesu li je prijavili Agenciji za sprečavanje korupcije“, saopštila je Milenković Kerković.

Dodala je da o tome da je polaganje računa u Srbiji postalo neophodno govori i najnovija ocena Predloga zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. koju je 25. septembra podneo Fiskalni savet.

„Ova Ocena pokazuje da je vlast državnim novcem upravljala tragično loše, da je budžetske rashode neadekvatno planirala, da je „zabrinjavajuće niska efikasnost trošenja budžetskih sredstava“ u sprovođenju politika i projekata koje su važni za kvalitet života građana, poput zaštite životne sredine, prosvete, zdravstva…“. U toj oceni je navedeno i da je rasprostranjena praksa da se „javne politike vode preko budžetske tekuće rezerve, čime se zaobilaze standardne budžetske procedure“, a da je prikaz ogromnih rashoda države nedovoljno transparentan“, istakla je Milenković Kerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari