Milenković: Ne postoji osoba koja može da ostane neoštećena gebelsovskim metodama režima 1Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponos BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Kandidat opozicije, koji prihvati kandidaturu za predsednika, mora da bude spreman na žrtvu u smislu trajnijeg oštećenja kredibiliteta i dostojanstva, ličnog ali i porodice, smatra Dušan Lj. Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative.

Na pitanje da li bi potpredsednik Narodne stranke, Zdravko Ponoš, za kojeg postoje indicije da bi mogao da stane na crtu Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije i Srpske napredne stranke, mogao da izdrži i ostane imun na negativnu kampanju vlasti, politički analitičar, Boban Stojanović, ističe da je nemoguće očekivati da bilo koji kandidat može bilo šta da uradi u pogledu pobede na izborima, ali, napominje da bi se Ponoš možda lakše lično izborio sa prljavom kampanjom vlasti u odnosu na neke druge partijske ili nepartijske ličnosti.

Podsetimo, Ponoš je nedavno izjavio da je preduslov da ozbiljnije razmišlja o kandidaturi za predsednika Srbije je da opozicija postigne dogovor o jedinstvenom nastupu na izborima na svim nivoima.

„Ako ga bude, tek tada bih eventualno bio spreman da se saglasim da moje ime bude jedno od imena čiji potencijal za uspeh treba izmeriti“, rekao je o eventualnoj kandidaturi Zdravko Ponoš.

Međutim, iako dogovor dela opozicije oko predsedničkog kandidata još nije postignut, vlast ga je prepoznala kao kandidata i preko tabloida, medija koji su pod njenom kontrolom, poslanika u Skupštini Srbije, krenula da ga napada i diskredituje, najpre, pozivajući se na njegovu funkciju tokom prethodne vlasti, kada je bio načelnik Generalštaba, a potom i kao čoveka.

Milenković: Ne postoji osoba koja može da ostane neoštećena gebelsovskim metodama režima 2

– Mislim da ne postoji osoba koja može da ostane neoštećena gebelsovskim kampanjama režima, i mislim da opozicija ne bi trebalo da troši energiju da pronađe takvog kandidata ili kandidatkinju – kaže za Danas Dušan Lj. Milenković.

Takođe, on napominje da  je rano da se priča o Ponošu kao kandidatu dok god iz njegove stranke ne postoje indicije da imaju dogovor o kandidaturi.

– Kao profil kandidata, mislim da bi bio odgovarajući, iako i dalje zastupam tezu da bi kandidatkinja bila najbolji izbor opozicije. Što se tiče šansi Ponoša da pridobije veći broj birača, u ovom trenutku, i bez podataka istraživanja javnog mnjenja, zaista ne mogu da komentarišem – zaključuje naš sagovornik.

Boban Stojanović ističe za Danas da Ponoš svakako jeste neko ko je od političara opozicije najbolji kandidat, između ostalog i zbog svoje biografije, iskustva, škole i posla kojim se bavio.

I u tom smislu, dodaje on, ne sumnja da bi se on lično izborio sa svim tim pritiscima, naslovnim stranama, izmišljenim pričama, i tako dalje.

Milenković: Ne postoji osoba koja može da ostane neoštećena gebelsovskim metodama režima 3
Foto: FoNet/Božana Pavlica

– Ali problem je što on ne bi mogao da odgovori na sve to tako da to svi građani vide. I to je problem. Ko god da je kandidat opozicija, problem te prljave kampanje je taj što će najveći deo birača videti samo tu prljavu kampanju i satanizaciju od strane propagandih medija SNS i kada dodate pritiske na birače, onda imate izbore koji to nisu i izbore koji nisu takmičenje ili su takmičenje sa unapred poznatim pobednikom – smatra Stojanović.

Upitan da li razume motive i uverenja opozicije da bi ipak trebalo suprotstaviti kandidatu vlasti svog predsedničkog kandidata, kao i Ponoševu izjavu da bi mogao da to prihvati pod određenim uslovima, sagovornik Danasa kaže da misli da je i potpredsednik Narodne stranke bio zatečen.

Milenković: Ne postoji osoba koja može da ostane neoštećena gebelsovskim metodama režima 4
foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

 – I nije baš da je rekao da bi prihvatio kandidaturu. A svi će izaći na izbore, pre svega zbog izbora u Beogradu, a realno će kampanja za sve izbore biti prezidencijalizovana. I svakako da ako već trče sve te trke, iako znaju da nemaju šanse na predsedničkim, moraju da potegnu i na tu stranu zbog kampanje i izbora u Beogradu. Jer će taj predsednički kandidat biti i lice za beogradske izbore. Zato ne vidim i dalje kako partije planiraju da izlaze na različite izbore u različitim koalicijama ili listama – zaključuje Boban Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari