Milivoj Bešlin: Putin i Vučić udruženi u žestokoj destabilizaciji Balkana 1Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Od predstojeće Vučićeve posete Aleksandra Vučića Rusiji i susretu sa predsednikom Vladimir Putinu očekujem, kako je rečeno u saopštenju, ruske ambasade u Beogradu, produbljivanje zajedničkih srpsko-ruskih projekata. A najvažniji zajednički poduhvat dva autokratska režima je žestoka destabilizacija Zapadnog Balkana i njegovo udaljavanje od savremenih demokratskih tokova, ocenjuje za Danas istoričar Milivoj Bešlin.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prekjuče da je zabrinut zbog teške situacije na Balkanu i da je zato za njega važan predstojeći susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, planiran za 25. novembar.

Predsednik Vučić je, u intervjuu za Jutjub kanal Solovjev lajv, istakao da će se boriti za mir praktično po svaku cenu. „Sve što mogu da ti kažem, dragi prijatelju, je da imam veliki strah od budućnosti. I zato mi je, između ostalog, važan susret sa Putinom. Boriću se za mir praktično po svaku cenu, ali situacija nije laka“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o mogućnosti rata u regionu.

Dodao je da se boji da bi sve drugo što bi mogao da kaže bilo samo dolivanje ulja na vatru i da bi ljudi to mogli pogrešno da protumače.

– Zato ću samo reći da je situacija ozbiljna, nije laka, teška je, bez sumnje – dodao je predsednik Srbije, prenose ovdašnji mediji.

Prema rečima Milivoja Bešlina, Srbija je, kao ruski proksi (poprečni saveznik, prim. ured.), ostala bez pozivnice za najveći samit demokratskih država (objavljeno je naknadno da je Srbija ipak pozvana, prim. ured.), ali zbog toga je predsednik Srbije lider koji je uz Lukašenka i Dodika najčešći Putinov gost.

– Činjenica je da je ruski lider, posle agresije na Gruziju 2008. godine i posebno na Ukrajinu, 2014. godine, u ozbiljnoj međunarodnoj izolaciji koja je delom obesmišljena potezima odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel i projektom Severnog toka 2. Ipak, utisak o izolovanosti Vladimira Putina ne može se izbeći. Predsednik Srbije još nije podvrgnut tako drastičnim merama, ali više indicija ukazuje da njegova međunarodna pozicija postaje sve složenija. Susret je tako način da dvojica lidera izbegnu utisak o izolaciji pred vlastitim javnim mnjenjem – ističe naš sagovornik.

Kako dodaje, Vučić posebno ima razloga da puno očekuje od ovog susreta, jer je pred EU, a delom i pred američkim zvaničnicima i do sada davao do znanja da evropski put Srbije ima alternativu i da se on neće libiti da je aktivira.

– Do sada mu je uspevalo da dobije zapadne ustupke u strahu da bi mogao promeniti stranu. Ali to je karta na koju on sve manje može da igra. Sedenje na dve ili tri stolice je neodrživo, posebno za ovako malu državu. A manevarski prostor se smanjuje i zbog toga što je Srbija faktički zaustavila proces pridruživanja EU, a iz Vašingtona se sve češće čuju pozivi za uvođenje sankcija za Vučića ili njegovo najbliže okruženje (pismo kongresmena). Tako se i protiv naše volje, kontroverza Istok ili Zapad, a time i karakter društva koje gradimo, rešava na način koji nije u interesu većine građana zbog čega će se konsekvence takvih odluka osećati narednih ne godina, nego decenija – zaključuje Milivoj Bešlin.

Milivoj Bešlin: Putin i Vučić udruženi u žestokoj destabilizaciji Balkana 2
Milivoj Bešlin Foto: Stanislav Milojković

Govoreći o vojnoj saradnji Rusije i Srbije, Vučić je rekao da je ona odlična i da Beograd dobija savremenu opremu iz Ruske Federacije po korektnim cenama.

– Mnogo puta smo dobijali pomoć i podršku – oklopna vozila, tenkove, pri tom moderne tenkove. Takođe smo izvodili izuzetne vežbe i imamo odličnu vojnu saradnju sa Rusijom, to nije tajna. Avioni, lovci, helikopteri i još mnogo toga. Imamo najsavremeniju tehniku koju dobijamo po korektnim cenama iz Ruske Federacije, i mnogo toga – istakao je Vučić.

Ukazao je da je Vojska Srbije danas mnogo jača nego što je bila, zahvaljujući i ogromnoj podršci i pomoći predsednika Putina.

Predsednik Vučić je rekao, navode ovdašnji mediji, da Srbija želi da ima ruski PVO sistem S-400, ali da to još ne može sebi da priušti.

Sa Putinom 19. put za sedam godina

Predsednik Srbije je naveo da će njegov predstojeći susret sa Putinom biti 19. po redu u poslednjih sedam godina, na čemu mu je veoma zahvalan.

– Zamislite, 19. put predsednik Putin je našao vremena za predsednika ili premijera Srbije, 19. put za poslednjih sedam godina. Koliko je energije uložio u odnose sa Srbijom. Beskrajno mu hvala na tome, mi to veoma cenimo – istakao je Vučić.

Vučić je u ekskluzivnom intervjuu za Jutjub kanal Solovjev lajv, sa ruskim novinarom Vladimirom Solovjevim, čiji su delovi na tom kanalu preksinoć prikazani, govorio o predstojećem susretu sa predsednikom Rusije Putinom i energetskoj situaciji u svetu i Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari