Milivojević: Zbog izbora u Americi i EU jačaće pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Suština sastanka u Atini bila je da se reformiše politika EU prema Ukrajini i Rusiji, ali u kontekstu evropske perspektive, kazao je diplomata Zoran Milivojević.

Gostujući u emisiji televizije N1 Dan uživo Milivojević je ocenio da će EU i SAD vršiti pritisak na Srbiju u vezi sa Kosovom i oko uvođenja sankcija Rusiji.

„Suština sastanka je bila da se reformiše politika EU na Ukrajinu i Rusiju, ali i u kontekstu evropske perspektive. Prosto, ovo sećanje na 20 godina Solunskog samita je dobro došlo kao platforma za ovaj sastanak. U tom pogledu nema novih stvari, iako je prošlo toliko godina. I tek u tački pet ili šest u okviru sporazuma koji je juče potpisan se pominje ta evropska persprektiva, na isti način kao i tada“, podseća Milivojević.

Podsetimo, na Solunskom samitu EU je rekla da želi Srbiju u svoju porodicu, ako ispunimo uslove.

Prema rečiima sagovornika N1, želja jučerašnjeg sastanka EU je da se podstakne politika proširenja.

„Ova odlazeća ekipa, jer slede izbori na kojima Fon der Lajen, Šarl Mišel, ostavljaju u zaostavštini poruku da treba raditi na politici proširenja. Razlog za to je Ukrjaina i sve ovo što se događa u Evropi“, ukazuje Milivojević.

Smatra da je Srbija u Atini ostvarila važan cilj, a to je potvrda principa o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta koji figurira u Dekleraciji, posebno sa osvrtom na poštovanje međunarodnog prava i na Povelju Ujedinjenih nacija.

„To se može smatrati dobrim ciljem koji smo ostvarili u Atini, jer kroz Ukrajinu, afirmacija tog principa podrazumeva i naš slučaj. Svi koji su potpisali Dekleraciju imaju to u vidu. Ona nije obavezujuća, ali možemo na nju da računamo“, kaže Milivojević.

On je naveo da u kontekstu jučerašnjeg sastanka Srbija može da ima posledice jedino u vezi sa evrointegracijama.

„Ukoliko stav Evropske unije ostane ovakav kakav je, onda može biti posledica, odnosno da ne bude napretka, da se ne otvori neki klaster u decembru. Samo u tom smislu, ali što se tiče globalnog karaktera, nema posledica“, rekao je Milivojević.

Procenjuje da će biti pritiska od strane Evropske unije prema Srbiji.

„Biće pritisaka, i to će biti na jesen. Postoji jedna intencija koju moramo da znamo. Ova ekipa u Evropskoj uniji, njima ističe mandat, a i u Americi predstoje izbori. I jedni i drugi bi hteli da ovu stvar u regionu reše. I to na način da pokažu da ovaj region pripada transatlanskoj zajednici u svakom smislu. Zbog toga će biti pritisak i oko Kosova i Metohije, nastavka pregovora, deeskalacije, ali i pitanja odnosa prema Rusiji i prema sankcijama. To će sigurno biti. Tajming je takav. Tajming diktira pritisak, zato što na jesen ističe mogućnost ove ekipe da ubeleži neki rezultat“, istakao je Milivojević.

Ne veruje da će pritisci oko Kosova imati rezultat, jer Srbija, „sasvim sigurno, bar u periodu koji je pred nama, neće menjati stav“.

„Nema priznanja (Kosova). Neće prihvatati Ohridski sporazum u onim elementima koji podrazumevaju de fakto priznanje. Tačka 1 i 4“, kazao je Milivojević i konstatovao je da će se održati status kvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari