(INTERVJU) Miloš Jovanović: Vlast je siledžijska, Srbi trpe, trpe ali im dozlogrdi i onda bude nemilih scena (VIDEO) 1foto FoNet Milica Vučković

„Očekujem da se i u budućnost dese scene iz Zrenjanina gde su napadnuti naši aktivisti. SNS je na silasku, zenit njihov je prošao odavno, ali se grčevito bore da održe pozicije. Mislim da će ovo biti jedna od prljavijih i tenzijama nabijenijih kampanja“, kaže u intervjuu za Danas predsednik i poslanik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Objašnjava da ih je u Zrenjaninu prošle subore dočekalo sto aktivista i pristalica SNS-a, sa povicima „Odlazi“.

Situacija je bila na ivici fizičkog okršaja, navodi, napominjući da su slično dočekani i u Kikindi.

„Idemo u jednu vrlo ružnu kampanju ali to je odgovornost ove vlasti. Karakteristika ove vlasti je da je siledžijska. Pritiskaju narod, Srbi trpe, trpe ali im u nekom trenutku dozlogrdi, pa dođe do nemilih scena. Nadam se da ćemo sve to rešiti na izborima, da ih na demokratski način smenimo s vlasti“, poručio je Jovanović.

U Zrenjaninu je bio povodom kampanje u kojoj se NADA, koalicija Novog DSS-a i POKS-a, već nalazi. U tom kontekstu podržava zahtev opozicije za vanredne parlamentarne i beogradske izbore, na kojim posebno insistira jer kaže da Beograđani aktuelnu vlast ne podržavaju. Apsolutno podržava „Dogovor za pobedu“, koji su potpisale organizacije okupljene oko protesta „Srbija protiv nasilja“, te poručuje da je neophodno koordinacija među opozicionih listama na narednim izborima.

Predsednik Novog DSS-a naveo je i da ga „politički i sociološki“ neki u prozapadnu delu opozicije više mrze nego Vučića. „Ali zato što sam ja za razliku od Vučića ideolog. Dodatan njihov problem je što sam ja sociološki njihov. Ja sam tipičan krug dvojke. Peta beogradska, na to dodate Francusku i francuski jezik“, naveo je.


Načelno, kakav je Vaš utisak onoga što je predsednik Vučić rekao na sednici Ujedinjenih nacija?

Biću sasvim otvoren, nisam gledao. Ne pratim od početka februara prošle godine, od njega ne očekujem kad je u pitanju Kosovo i Metohija više išta. Znam da je prevario svoj narod, da nas je, ne toliko mene, ali Srbe sa KiM i nacionalno orijentisan deo naših građana, preveo preko vode.

Znase da je francusko-nemački predlog usmeno prihvatio, nije potpisao, to će se od njega u budućnosti tražiti – formalizacija secesije, odnosno kako oni kažu nezavisnosti. Ni kada kaže nešto što je u skladu s našim Ustavom, ne treba mu verovati jer je čista prevara. Izvinjavam se jer grubo zvuči, ali to je činjenično stanje. Imao je nekoliko krupnih laži o Kosovu i Metohiji.

(INTERVJU) Miloš Jovanović: Vlast je siledžijska, Srbi trpe, trpe ali im dozlogrdi i onda bude nemilih scena (VIDEO) 2
foto EPA-EFE/ANDREW GOMBERT

Kada ste prestali, kako ste sami jednom prilikom rekli, da pomažete Vučiću da ne izda Kosovo?

Nakon uklanjanja barikada. Da neko ne izvuče naslov iz konteksta, moram da kažem da nisam nikada imao nikakav dogovor sa njim, nego sam pomagao tako što sam se ponašao odgovorno politički, da svojim aganžmanom javnim pomognem vlasti da ne izda, a ne da izda. To je išlo nekada i do, za neke, prevelike tolerancije…

Tolerancije na šta, šta ste prećutkivali?

Nismo ništa prećutkivali, nego smo na nešto manje stavljali naglasak. Ni Savamalu, objekat na Pančićevom vrhu, urbanizam, ni dva minuta s naplatne rampe Doljevac, lopovluk… Ali smo manje govorili o tome nego neke druge opozicione stranke koje se pride slažu s Vučićem u kosovskoj politici, smatraju da je francusko-nemački predlog dobar i prihvatljiv.

Mi nikada nismo išli toliko daleko da ugrozimo to što smo verovali da postoji šansa da će Vučić kad dođe „stani-pani“ možda ipak odlučiti da brani svoju po ustavu datu reč i nacionalni interes ove zemlje. U januaru, kada je prihvatio sporazum, nam je sve bilo jasno.

Jel na opoziciji da pomaže režimu u bilo čemu, jesu li vam vaši opozicioni birači davali podršku da bi to činili?

Naši jesu. Pomoć još veća je možda bilo to što podržim ono što mislim da je dobro urađeno, poput kampanje otpriznavanja. Sve je to bila neka vrsta pomoći, ali je iz moje perspektive bilo nužno. To je bio stav stranke, da budemo objektivni tamo gde je sve ostrašćeno.

Podržavate li „Dogovor za pobedu“?

Podržavam i  samo što će neke tačke biti teže sprovesti. U Beogradu je mnogo lakše smeniti vlast, ne samo jer je podrška građana veća, nego i zato što nema ideoloških pitanja. Svako ko bi potegao ideološka pitanja u Beogradu bi radio na štetu čitave opozicije.

Na republičkom nivou je kudi kamo teže, a ono u čemu se ja potpuno slažem je to da ova vlast moram da se smeni.

Između dve vatre sam i dva sveta – pseudopatriote i istinske autokrate na vlasti, a sa druge strane kvazi-demokrate koji su kudi kamo bolji od vlasti. Veći sam demokrata nego taj deo opozicije. Nije dan od ta dva sveta nije moj, ali je jedan na vlasti i taj treba prvo skloniti.

(INTERVJU) Miloš Jovanović: Vlast je siledžijska, Srbi trpe, trpe ali im dozlogrdi i onda bude nemilih scena (VIDEO) 3
foto A.H./ATAImages

Jesu li počeli da se vode razgovori sa Dverima i Zavetnicima o zajedničkom izbornom nastupu?

Prioritet do Nove godine nam je da radimo na promociji politike koalicije NADA, a videćemo hoće li izbora biti do kraja godine.

„NADA“ svakako izlazi na izbore, ali ne zatvaramo vrata za širenje tog bloka. Možda će bolji rezultat biti ako budemo išli u dve liste.

To čak nije najvažnije pitanje, već je važnije da li smo posle na zajedničkim talasnim linijama. Moramo da smenimo režim Aleksandra Vučića, koji luduje i čija represija raste iz dana u dan.

Hoće li na formiranje bloka desnice uticati eventualni prilazak Narodne stranke?

Ne nužno, ako to bude blok odlučivaćemo konsenzusom. Ne kažem da su vrata za Narodnu zatvorena, kod mene su širom otvorena.

Jovanović Ćuta za Vašu stranku kaže da ste „lažna opozicija“ jer je vama ministar „Gašić dobar“. Jel Vama dobar Gašić?

Nije, kao ni Vulin. To je zloupotreba moje korektnosti. Nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ imao sam potpuno različit stav. Mene niste čuli da kritikujem proteste i opoziciju svih ovih meseci, a imao sam kritike koje nisam iznosio jer bi to bilo kontraproduktivno za zajedničku borbu. A čuli ste njih da mene napadaju.

Gašića bih smenio, kao sve njih. Ako neko trpi posledice te borbe to sam mnogo više ja nego Jovanović Ćuta. Jesu moju ili njegovu suprugu stavljali u režimske medije danima?!

Mislio sam da nije bilo vreme za sastančenje dva dana nakon masakra, ali nikada nisam rekao da je neko to iskoristio za politikanske svrhe, što bi vlast jedva dočekala. Možda sam to mislio, ali nisam rekao.

Nismo ni potpisali zahtev za Gašićevu smenu jer sam mislio da je zahtev glup, zato nisam ni glasao.

Rekli ste ranije da su zahtevi protesta sumanuti i maloumni. Da iskoristim Vašu terminologiju, nije li sumanuto reći da Bratislav Gašić nema nikakvu odgovornost za ono što se, ako ne Ribnikaru, dogodilo u Mladenovcu?

Znate li da sad ovo može da iskoristi Informer? Mislim da je Ribnikar taj koji je napravio šok, a ne Mladenovac. Da je samo tamo bilo, ne bi niko izašao na ulicu, jer nije isto.

U zapadnim zemljama, gde se često dešavaju takvi incidenti, niko nikada nije tražio smenu šefa obaveštajne agencije ili MUP-a. Mladenovaca je tamo bilo na kub.

Jedino logično je da ministar prosvete podnese ostavku iz moralnih razloga ili cela vlada. Rekao sam da Gašić za mene nije tema, nego mi je tema Vučić.

Da je bilo retorike koja nije kalkulantska, efekat protesta bi bio mnogo bolji. Oni su jedne proteste već uništili, to su „Stop krvavim košuljama“. Prva reakcija podrške Borku Stefanovića tada je bila moja, bio sam na njihovoj konferenciji. I onda Miloš Jovanović kriv za sve.

Čitaocima Danasa nisam najomiljeniji političar

Jovanović je intervjuu rekao i da nije rado viđen gost ni na N1, ni na Novoj S, te da ni čitaocima Danasa nije najomiljeniji političar. „Ti ljudi treba da znaju, ja sam vam jedina šansa“, rekao je Jovanović, dok je na opasku novinara da to zvuči „previše mesijanski“ poručio da to može biti i neko poput njega u budućnosti. Ideje na primer Nebojše Zelenovića, smatra, ni za 15 godina neće biti vodeće u Srbiji.

„Na desnom spektru imate na sreću, znam da zvuči pretenciozno, čoveka koji je istinski demokrata. Plaćam ogromnu cenu objašnajvanja i dužih odgovora jer verujem u razum ljudi. Mene ćete lako moći da skinete, neću praviti partijsku državu svestan sam koliko su nezavisne institucije i profesionalni mediji značajni za Srbiju. Toga nemate ni na jednoj strani“, poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari