Miloš Jovanović za Danas o dvogodišnjim konsultacijama naše zemlje i Rusije: Svako produbljivanje saradnje sa Rusijom je dobro za Srbiju 1foto FoNet Milica Vučković

Svaka saradnja sa Ruskom federacijom i svako produbljivanje saradnje ne samo na političkom nivou već i na ekonomskom i vojnotehničkom je dobra stvar za Srbiju. Ako pravite plan redovnih konsultacija za period od dve godine, mislim da to više ide u prilog tome da neće biti sankcija Rusiji nego da će ih biti. I mislim da je to ispravan stav, kaže za Danas Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS.

On povodom saopštenja Ministarstva spoljnih poslova Srbije da su šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine, koje je sinoć objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kaže da je to dobar potez.

– Svaka saradnja sa Ruskom federacijom i svako produbljivanje saradnje, ne samo na političkom već i na ekonomskom i vojnotehničkom nivou, je dobra stvar za Srbiju. Kao što je dobra stvar da se održi ravnoteža u međunarodnim odnosima koja je počela da biva sve jača i sve prisutnija od neke 2012. jačanjem Rusije i NR Kine. Multipolatrni svet poveća manevarski prostor za našu zemlju. Svaka saradnja je dobrodošla tim pre što Ruska Federacija podržava teritorijanu celovitost naše države – naveo je Jovanović.

Upitan da li ovaj sporazum znači da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, odgovara da je to pitanje za vlast.

– Tumačenje poteza vlasti ostavljam za sebe jer u njihovim potezima ima ponešto za svačiji ukus – kaže on.

Na pitanje za čiji je ukus potez potpisivanaj sporazuma, kaže da je to državni inters u skladu sa onim kako ga on doživljava.

– Ali svakao naginje više ovome što ste vi rekli, jer ako pravite plan redovnih konsultacija za period od dve godine mislim da to više ide u prilog tome da neće biti sancija nego da će ih biti. I mislim da je to ispravan stav ne smao iz razloga poštovanja smih sebe, nego iz krajnje objektivnih iteresa, energetske bezbednosti i procesa snabdevanja gasom… – zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari