Milosavljević o ZSO: Priština, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, radi političku manipulaciju 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Dosadašnji tok pregovora Beograda sa Prištinom je bio apsolutno bez elemenata predaje Kosova, nego se radi o iznalaženju rešenja kako da takvu tvorevinu na neki način pokušamo da integrišemo u normalan život, da naš narod tamo živi normalno, izjavio je naučni saradnik dr Zoran Milosavljević u intervjuu za FoNetov serijal Kosinus.

Ako dijalog nije uspeo, a ne može uspeti sa Aljbinom Kurtijem i njegovom svitom, ne vidim da li će neka međunarodna konferencija, ili bilo šta drugo što bude predloženo uspeti, ukazao je Milosavljević.

Ako do sada nisu uspeli, ne vidim ni da će bilo šta što se predlaže doneti rezultate, ocenio je on i naglasio da bi neka vrsta konferencije mogla da dođe u obzir da bi se pokazali rezultati.

Rezultata nije bilo i ne vidim da će bilo šta na ovaj način doprineti pozitivnom bilansu, ocenio je Milosavljević.

Prema njegovom mišljenju, zamrznuti konflikt nikad nije bio dobro rešenje, to jedino mogu koristiti oni najjači za svoje potrebe, i zato se rešenje treba tražiti konstruktivnim dijalogom.

Milosavljević je, na pitanje Evropska unija ili Kosovo, odgovorio da tu nema dileme – „EU je naš put, a Srbija ima nepovredive granice i Kosovo je njen sastavni deo“.

Naš put je evropski, i zna se, u našoj potpunoj celovitosti, konstatovao je on, dodajući da Kosovo ne može biti članica UN, jer je Srbija kao međunarodno priznata država već član svetske organizacije.

Komentarišući odugovlačenje sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), Milosavljević je ukazao da Priština, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, radi političku manipulaciju.

Ta zajednica je, kako smatra, jedini mehanizam da bi srpski narod na Kosovu mogao konačno da nađe neku vrstu predaha i da bude na neki način uvažen.

Ukoliko do formiranja ne dođe, a vidimo da nije došlo do sada, onda će to biti samo slovo na papiru i politički manevar najjačih, koji su to koristili kao izgovor, napomenuo je Milosavljević.

On misli da bi rezultati referenduma o Kosovu bili neupitni, jer bi se potvrdilo ono što je rečeno već odavno, da je Kosovo sastavni Srbije.

I to apsolutno nije tema za bilo kakve dalje špekulativne govore. Ne postoji osoba u Srbiji, ne samo politička, koja bi se usudila da bilo šta suprotno govori, uveren je Milosavljević.

On misli da rizik sukoba na Kosovu „naravno postoji“ i poručuje da je na EU i SAD, kao nikada do sada, da odigraju svoju ulogu i kontrolišu kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Ukoliko vrlo brzo ne urade nešto po tom pitanju, situacija može da se otrgne kontroli. Na potezu je EU, da uz pomoć SAD nađe najbolje moguće rešenje da se sačuva mir u ovom delu Jugoistočne Evrope, zaključio je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari