Perić Diligenski: "Hladni rat" prisutan na severu Kosova, ogleda se u stalnom zveckanju oružjem i podizanju borbene gotovosti 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zamrznuti konflikt na Kosovu nije održiv, ali jeste strateško odlaganje rešenja do povoljnijih geopolitičkih prilika, tako da je situacija sada između „hladnog rata“ i „hladnog mira“, izjavila je viša naučna saradnica dr Tijana Perić Diligenski u FoNetovom serijalu razgvora Kosinus.

Kako je istakla, „hladni rat“ je više prisutan na severu Kosova, i ogleda se u stalnom zveckanju oružjem, podizanju borbene gotovosti i održavanju tenzija.

Nasuprot tome, na prostoru južno od Ibra vlada stanje „relativno hladnog mira i usklađenosti između srpske i albanske strane, koje su svesne da konflikt nije rešen, smatra Perić Diligenski.

Prema njenom tumačenju, pobeda jednih bila bi jednaka porazu drugih, i to je igra „nulte sume“, koja nikome ne odgovara“.

Ona francusko-nemački predlog sporazuma o Kosovu vidi kao izmanipulisanu predaju, koja je domaćoj javnosti predstavljena kao realnost.

Po sredi je zapravo „pravna i faktička predaja južne srpske pokrajine“, iako se od Srbije ne zahteva izričito priznanje kosovske državnosti, ukazala je Perić Diligenski.

Dijalog Beograda i Prištine u ovom formatu, nažalost, nije doneo očekivane rezultate, ocenila je ona i predvidela da će pitanje Kosova, kao „Gordijevog čvora Evrope“, biti presečeno na nekoj međunarodnoj konferenciji, kada će za sto sesti glavni geopolitički akteri i dogovoriti se.

Na pitanje o dilemi Evropska unija ili Kosovo, Perić Diligenski je odgovorila da je za nju ideal prvog reda punopravno članstvo Srbije u EU sa Kosovom kao pokrajinom.

Kako je predočila, Srbija je, međutim, nezrelom politikom nedarovitih političara, koji su više bili zagledani u vlastite džepove, a manje u srpske interese na Kosovu, podjednako udaljena i od Kosova i od EU, i kao ideje i kao geografije.

Ona je predočila da Kosovo nije jedina prepreka na evropskom putu Srbije i kao mnogo veće je označila nepostojanje vladavine prava, zarobljenu državu, nepoštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava i sveprisutan medijski mrak.

Perić Diligenski misli da je članstvo Kosova u UN nedosanjani san Prištine, koji neće postati java sve dok Rusija i Kina budu „veto igrači“ u Savetu bezbednosti.

Zajednica srpskih opština (ZSO), na čemu Beograd insistira, za nju je „opsena i šarena laža“, koja se već deceniju domaćoj javnosti predstavlja kao pobeda naše diplomatije na Kosovu.

Čak i ako se Priština saglasi sa formiranjem ZSO, to će biti jedan obični administrativni organ, koji ima vrlo skromna ovlašćenja u domenu socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja i razvoja lokalne ekonomije, procenila je Perić Diligenski.

Ona smisli da je referendum u Srbiji o Kosovu nepotreban i da „u ovakvom naprednjačkom ambijentu ne vodi nikuda, jer je vrlo klizav teren“.

Sporna bi bila sama formulacija referendumskog pitanja, potom kreiranje javnog mnjenja kako da se odgovori na to pitanje u sveopštoj bolkadi medija, i najzad, brojanje samih glasova, obrazložila je Perić Diligenski.

Ona je upozotila da rizik sukoba Srbije i Kosova ne bi trebalo potceniti, iako to nikome ne odgovara u ovom trenutku.

Ovo je Balkan, zapaljivo bure baruta, „čerčilovski“ rečeno, može da proizvede mnogo više istorije nego što može da je potroši, zaključila je Perić Diligenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari