Ministar odbrane Italije u Prištini: Poseta potvrđuje značaj Zapadnog Balkana i Kosova 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministar odbrane Italije Gvido Krozeto izjavio je danas u Prištini da zajednička poseta njega i šefa italijanske diplomatije Antonija Tajanija potvrđuje veliki značaj Zapadnog Balkana i Kosova, kao „važne zemlje“ u regionu.

Na konferenciji za novinare posle sastanka sa ministrom odbrane Kosova Armendom Mehajem, Krozeto je izrazio zahvalnost za prijateljstvo i gostoprimstvo Kosova prema italijanskim vojnicima u sastavu Kfora i za odnos Prištine prema krizi u Ukrajini.

Krozeto je izrazio spremnost Italije da podrži Kosovo u razvojnim procesima ministarstva odbrane i bezbednosnih snaga mKosova (BSK), kao i u integracionim procesima u NATO i EU.

Mehaj je rekao da je poseta italijanskog ministra odbrane potvrdila interesovanje obe zemlje za intenziviranje bilateralne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa u funkciji regionalne bezbednosti i stabilnosti i šire.

On je izrazio „duboku zahvalnost“ za doprinos italijanskih vojnika tokom 23-godišnjeg prisustva u misiji Kfor i dodao da je upoznao Krozeta sa razvojnim procesima ministarstva odbrane i BSK, ukazujući da je za sva njihova dostignuća zaslužna višestruka podrška ministarstava partnerskih zemalja.

Mehaj je naveo da su političko i vojno iskustvo Italije, kao značajne članice NATO-a, i standardi njenih snaga, „od velikog značaja“ za razvoj BSK i za zajedničke operacije u službi zaštite mira, slobode i demokratije bilo gde u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari