Ministar: Policija Kosova ima planove za svaku situaciju u vezi registarskih tablica 1Foto: Kosovo Online

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjal Svečlja izjavio je danas da Policija Kosova ima planove kako da postupi „u svakoj situaciji“ po pitanju „međusobnog priznanja“ registarskih tablica sa Srbijom.

Svečlja je na vanrednoj konferenciji za novinare u Prištini kazao da je optimista da će u Briselu „delegacije Kosova i Srbije postići dogovor o registarskim tablicama“.

„Naša grupa eksperata otputovala je u Brisel na novu rundu razgovora da nadjemo rešenje ili postignemo dogovor o međusobnom priznavanju registarskih tablica. Optimista da će dogovor biti postignut, postoji vrlo konstruktivan stav posrednika“, rekao je ministar.

Sporazum o slobodi kretanja, koji reguliše pitanje upotrebe registarskih tablica, postignut je 2011, a finalizovan je 2016.

Po odredbama sporazuma, statusno neutralne registarske tablice KS važile su pet godina, do septembra 2021, kada je Kosovo uspostavilo reciprocitet u njihovoj upotrebi.

Posle te odluke, Srbi sa severa Kosova su skoro 14 dana blokirali prelaze Jarinje i Brnjak a tenzije su rešene pošto su delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor u Briselu kojim je odredjen rok od šest meseci za pronalaženje trajnog rešenja za registarske tablice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.