Ministar Rade Basta se jednoj osobi zahvalio na podršci: Da li je rekao ono što mnogi misle 1Foto FoNet/Ministarstvo privrede/Ðorde Krstić

Pošto je izazvao veliku pažnju na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni izjavom da bi članovi Vlade trebalo da se izjasne da li su, poput njega, za to da Srbija uvede sankcije Rusiji, ministar privrede Rade Basta oglasio se ponovo objavom na Instagramu u kojoj je pohvalio jednog analitičara i istraživača javnog mnjenja.

Rade Basta je, naime na Instagramu, podelio kratki snimak iz gostovanja Predraga Lacmanovića, iz agencije Faktor Plus na TV Prva.

Hvala gospodinu Predragu Lacmanoviću iz agencije Faktor Plus na analizi u emisiji Jutro na Prvoj, napisao je Basta na Instagramu.

Komentarišući „korak“ ili „potez“ ministra Baste, na snimku se čuje kako Predrag Lacmanović kaže „mislim da je on ustvari rekao oni što mnogi misle, a i nije loše da čujemo da i postoje takva razmišljanja i u vrhu vlasti“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Rade Basta (@rade.basta)

Ko je podržao, a ko se ogradio od Bastine jučerašnje objave na Instagramu, posebno zato što su reagovali i zvaničnici ruskih vlasti, portparolka MIP Marija Zaharova, i Dimitrij Peskov, portparol Kremlja, postalo je vrlo interesantno za medije i javnost.

Od izjave Radeta Baste prva se ogradila se stranka kojoj pripada Jedinstvena Srbija.

„Jedinstvena Srbija je protiv uvođenja sankcija bilo kome i naš stav je da je rešenje tog problema da rat u Ukrajini prestane odmah i da se problemi reše za pregovaračkim stolom“, navodi se u saopštenju koje je potpisao lider JS Dragan Marković Palma.

Ruski mediji posebno citiraju da se ovom predlogu ministra poljoprivrede protivi Aleksandar Vulin, direktor BIA, mada je reč o saopštenju Vulinove stranke Pokret socijalista.

Vulin formalno nije na čelu PS od svog izbora na čelo BIA, krajem prošle godine.

Mediji ukazuju i da je Rade Basta postao član Vlade sa „kvote“ Ivice Dačića, lidera SPS i glavnog i desetogodišnjeg koalicionog partnera SNS-a i predsednika ove stranke i srpske države Aleksandra Vučića.

Dačić je izjavio je da ta stranka čvrsto podržava stav Saveta za nacionalnu bezbednost i osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da nije za uvođenje sankcija Rusiji.

„Tu politiku javno vodi i iznosi predsednik Aleksandar Vučić, a SPS je čvrsto podržava, poštujući stav da je nacionalni interes Srbije najvažniji i da je njena budućnost naš prioritet“, rekao je Dačić za list Politika.

Mediji su se bavili time i ko je „lajkovao“, odnosno označio da mu se sviđa, objava Radeta Baste o izjašnjavanju Vlade o sankcijama Rusiji, prenoseći da su to učinili i socijalisti, ministar bez portfelja Đorđe Milićević, kao i Aleksandar Antić, direktor javnog preduzeća Koridori Srbije.

To sviđanje na društvenoj mreži Tviter protumačeno je kao političko slaganje, ali je Đorđe Milićević objasnio, da je reč o grešci službenika zaduženog da vodi njegove naloge na društvenim mrežama.

Milićević je povukao „lajk“.

Objavu Radeta Baste pozdravila je i bivša ministarka Zorana Mihajlović, za koju se ne zna da li je i dalje članica Srpske napredne stranke, budući da nije pozvana na sednicu Glavnog odbora prošle sedmice.

Uočljivih javnih reagovanja iz vladajuće SNS do trenutka pisanja ovog teksta nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari