Ministarka Hadžiu: Da nije povučen nalog za hapšenje Milana Radoičića, ne bi bilo Banjske 1Foto: EPA-EFE/PHIL NIJHUIS

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju reagovala je danas na izjavu glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Bljerima Isufaja, koji je priznao da je dao saglasnost na ukidanje naloga za hapšenje Milana Radoičića, povodom čega je kazala da se „teroristički napad“ u Banjskoj u septembru, koji je Radoičić predvodio, ne bi dogodio, da nalog nije povučen.

Isufaj je danas na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da je on dao saglasnost za povlačenje naloga za hapšenje Radoičića, koji je osumnjičen u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, o čemu ne može da kaže više detalja, i poručio premijeru Kosova da „nije njegov posao da podiže optužnice“.

Hadžiu je od Isufaja zatražila da iznese razloge za povlačenje naloga za hapšenje Milana Radoičića.

„Da poternica nije uklonjena, njegovo delovanje bi bilo sasvim drugačije ili čak nemoguće na severu zemlje. Kada se nečija poternica skine, praktično se čini da se nešto promenilo na bolje, ali ove godine je ova osoba kojoj je ukinut nalog za hapšenje organizovala pokušaj aneksije severa 24. septembra 2023. godine u Banjskoj, u Zvecanu.

Da li je ovom glavnom tužiocu jasno da je ovo pitanje nacionalna i društvena preokupacija i da tu nema tačke“, rekla je ona.

Hadžiju je dodala da, ako je Isufaj bio pod pritiskom „nekog iz tadašnje politike“, ne treba mu dozvoliti da obavlja svoju dužnost „u nedostatku hrabrosti“.

„Volja naroda je jasna – oni žele pravdu i proširenje vladavine prava, bez razlike. Generacije i generacije su se zalagale i žrtvovale za ovu volju, hiljade drugih su dale svoje živote, a nema nikog na svetu, ko god da izađe i kaže, skinuo sam poternicu sa Radoičića i to je to. Ovo ne prolazi“ , zaključila je Hadžiu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari