Ministarka pravde Kosova: Čeka se odluka suda u Prištini za izručenje teroriste Radoičića 1Milan Radoičić Izvor: N1

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju izjavila je danas da se čeka odluka Osnovnog suda u Prištini da zvanično zatraži međunarodnu poternicu za Milanom Radoičićem.

Kako prenosi Kossev, Ministarstvo pravde ima obavezu da uputi zahteve Suda drugim institucijama.

U ovom slučaju, kada je u pitanju međunarodni poziv, čekamo da Sud uputi zahtev za međunarodno pozivanje i odmah ćemo bez odlaganja postupiti u skladu sa ovlašćenjima koja imamo“, kazala je ona za prištinske medije.

Dodala je da od trenutka kada se „teroristički“ napad dogodio, institucije Kosova rade na potpunom rasvetljavanju slučaja.

„Što se tiče sudskog procesa, on naravno još nije počeo. Međutim, preduzete su mere predostrožnosti u borbi s teroristima. Neki od njih su sada u pritvoru zbog napada na ustavni poredak i drugih terorističkih akata“, rekla je Hadžiju.

Istakla je da je Kosovo rešeno da traži od Srbije da preda Radoičića, iako to vidi kao priličan izazov jer „Srbija je sama režirala teroristički napad“.

Tvrdi i da će se Srbija potruditi da sama rešava slučajeve kako bi, kako je kazala, zločince amnestirala, ali je uverenja da do toga neće doći.

„Odlučni smo da tražimo predaju zločinca Radoičića Kosovu, da nastavimo sa suđenjem. Razumem da je to izazovno jer je sama Srbija režirala ovaj teroristički napad i ne radi se samo o jednoj osobi, kako je pokušao da kaže advokat teroriste Radoičića, već Srbija stoji iza ovog napada. Ulažemo maksimalne napore da dovedemo zločince na Kosovo. Postoji odlučnost. Takvi zločini neće biti amnestirani, takvi zločini će dobiti institucionalni odgovor na osnovu zakona na snazi“, kazala je ona.

Velika grupa napadača, kako tvrdi, pokušala je da utiče i na Srbe na severu, koji im se, kako kaže, nisu pridružili.

„Uložiće se maksimalni napori da se identifikuju svi napadači, jer je reč o velikoj naoružanoj grupi koja je pokušala da proširi svoj uticaj i na druge Srbe. Na sreću, lokalni Srbi im se nisu pridružili“, kazala je Hadžiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari