KAKO DO RODNO OSETLJIVOG JEZIKAfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog čestitalo je danas pripadnicima hrvatske zajednice i njihovim institucijama nacionalni praznik Hrvata u Srbiji – 16. oktobar, dana rođenja bana Josipa Jelačića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, „reč je o jednom od četiri praznika Hrvata koji, prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, praznuju pripadnici hrvatske zajednice u Srbiji“.

„Ban Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 16. oktobra 1801. godine. Njagovo društveno i političko delovanje kao bana Trojedine Кraljevine imalo je brojne pozitivne posledice ne samo za Hrvate nego je bilo blagotvorno i po srpski narod te predstavlja svetlu tačku u odnosima Srba i Hrvata i zaslužuje zajedničko dostojno poštovanje“, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je „deo rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, zahvaljujući finansijskoj podršci državnog vrha na čelu sa tada predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, otkupljen i 2020. godine darovan Hrvatskom nacionalnom vijeću na korištenje“.

U Srbiji, prema popisu iz 2022. godine, živi 39.107 Hrvata, a status nacionalne manjine, budući da su u vreme socijalističkog društvenog uređenja imali status konstitutivnog naroda, stekli su usvajanjem Zakona o manjinama iz februara 2002. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari