Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo na Danasov tekst: "Ugrožena sigurnost predsednika" 1Foto: N1

Ministarstvo kulture i informisanja „optužilo“ je Danas za navodno iznošenje ličnih podataka predsednika Srbije, reagujući na tekst o tome da je pravosuđu teško da locira adresu Aleksandra Vučića.

U saopštenju upućenom medijima, Ministarstvo je napisalo sledeće:

„Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije osuđuje iznošenje ličnih podataka predsednika Republike Aleksandra Vučića u objavljenom tekstu u listu Danas i podseća javnost da je reč o štićenoj ličnosti najvišeg prioriteta.

Objavljivanje podataka o ličnosti predsednika države, ukazivanje ili insinuacije bilo kakvih ličnih podataka koje bi mogle dovesti do ugrožavanja ličnosti ni u jednoj demokratskoj zemlji ne bi smelo da se dogodi, a reakcije na ovaj slučaj nisu nikakvo ugrožavanje slobode medija niti kampanja već pozivanje na poštovanje zakona.

Sloboda medija istovremeno znači i odgovornost za svaku izgovorenu i napisanu reč bez obzira da li se radi o posrednoj ili neposrednoj informaciji koja se dovodi u vezu sa osobom na koju se informacija odnosi. Pisanjem ovakvih tekstova nije i ne može se smatrati slobodom medija, već političkim obračunom i odsustvom odgovornosti, koju bi mediji morali imati u svakom trenutku svog rada.

Ministarstvo kulture i informisanja poziva sve medije, da pisanjem o svim temama koje su od značaja za građane Srbije, uvek imaju u vidu to da u svojim tekstovima ne smeju da dovedu, ili ugroze na posredan način ničiji integritet i bezbednost u pitanje“, zaključili su.

Ranije, premijerka Ana Brnabić optužila je na Tviteru Danas za kršenje zakona o zaštiti podataka o ličnosti zbog teksta o tome da je pravosuđu teško da locira adresu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, Nebojša Krstić, marketinški stručnjak i tviter aktivista, zatražio je od Rodoljuba Šabića, bivšeg poverenika za informacije od javnog značaja, odgovor na mreži Tviter da li je tekstom u Danasu o tome gde stanuje Aleksandar Vučić, predsednik Srbije povređen Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Nakon ove objave, usledio je odgovor bivšeg poverenika i advokata Rodoljuba Šabića da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti nije povređen.

Komunikacija sa g. Krstićem mi je nezanimljiva a i sumnjam da opklade koje gubi plaća ali ipak evo – uvek sam protiv objavljivanja ličnih adresa ali “obrada” nekog podatka odavno poznatog širokoj javnosti (bio tačan ili ne) nije povreda ZZPOL. Neka pita i PoverenikRS.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.